Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
27. dubna 2023 14:01
Čas čtení 1:13

Ukrajinci se pokusili o atentát na Putina pomocí dronu s výbušninou, píše německý Bild

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajinci se pokusili o atentát na Putina pomocí dronu s výbušninou, píše německý Bild
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Ukrajinské síly se podle německého bulvárního deníku Bild pokusili zabít ruského prezidenta Vladimira Putina pomocí dronu, který nesl nálož výbušniny. I když atentát nebyl úspěšný, ruské orgány ho drží v tajnosti.

Podle informací deníku Bild se ukrajinská tajná služba v neděli pokusila zabít ruského prezidenta Vladimira Putina. V neděli odpoledne z Ukrajiny vzlétl dron UJ-22 s doletem až 800 km k nově vybudovanému průmyslovému parku u Moskvy.

Ukrajinský aktivista Jurij Romaněnko, o němž se tvrdí, že má úzké vazby na zpravodajské služby, uvedl v dopise, který cituje Bild„Minulý týden naši zpravodajští důstojníci obdrželi informace o Putinově cestě do průmyslového parku Rudnevo. V souladu s tím vzlétl náš kamikadze dron, který proletěl celou protivzdušnou obranou Ruské federace a zřítil se nedaleko průmyslového parku.“ Záznamy ukazují, že v dronu bylo 30 výbušných bloků o celkové hmotnosti 17 kilogramů.

Zda měl Putin opravdu do parku dorazit v neděli, není jasné 

Putinův osobní kremelský zpravodaj Pavel Zarubin totiž v neděli ráno řekl, že prezident plánuje „návštěvu průmyslového parku v Moskvě“. Kdy přesně by se návštěva měla uskutečnit, neuvedl. Na internetu se v neděli odpoledne objevily fotografie z průmyslového parku Rudnevo, na kterých je vidět šedý trávník před hlavní budovou, jenž byl nastříkán zelenou barvou. To mohlo značit přípravy na příjezd moskevského diktátora.

27. dubna 2023 8:17 Čas čtení 0:56 Prezident měl možná infarkt, spekuluje Turecko Prezident měl možná infarkt, spekuluje Turecko

Není jasné, zda chtěl Putin skutečně park navštívit v neděli, na místo každopádně ten den nedorazil. Kreml později oznámil, že prezidentská návštěva technologického parku, kde se mají vyrábět ruské bezpilotní letouny, se uskuteční ve čtvrtek.

„Je jasné, že přesný úder na hlavu ruského státu pomocí dronu kamikadze je téměř neuskutečnitelná akce. Ale už samotná skutečnost, že se takový dron prodere až na místo, které se Putin chystá navštívit, je pro ruského diktátora políčkem,“ řekl deníku politolog ruského původu Sergej Sumlennyj.

Domů
Sdílet
Diskuse