Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
11. května 2023 15:26
Čas čtení 3:23

Růst cen mléka či masa zpomaluje, máslo dokonce zlevňuje. Podívej se na aktuální ceníky

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Růst cen mléka či masa zpomaluje, máslo dokonce zlevňuje. Podívej se na aktuální ceníky
Zdroj: Unsplash/Liuba Bilyk

Kilogram másla během měsíce zlevnil ze 211,17 Kč na nynějších 203,05 Kč. K podobnému trendu směřují i jiné potraviny.

Inflace neboli tempo růstu cen a služeb zmírnila potřetí za sebou. Ještě v únoru činila 16,7 procenta, následně v březnu zvolnila na 15 procent. Nyní meziroční růst spotřebitelských cen v Česku zpomalil na 12,7 procenta z březnových 15 procent. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

11. května 2023 12:13 Čas čtení 2:57 Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno) Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)

Podle úřadu je inflace nejnižší od loňského března, kdy rovněž činila 12,7 procenta. „Dubnový vývoj spotřebitelských cen byl výrazně ovlivněn cenami potravin. Ty v meziročním porovnání zmírnily růst zhruba na 17 procent, a oproti březnu dokonce klesly. Byl to jejich první meziměsíční pokles od října 2021,“ uvádí vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Zlevňuje hlavně máslo, u zbytku potravin se zmírňuje růst cen

Dubnová inflace na 12,7 procenta z březnových 15 procent však ze statistického pohledu neznamená, že ceny nyní klesají. Ve skutečnosti pouze dochází ke zpomalení jejich růstu. V praxi to znamená, že výrobky a služby jsou dražší, ale přírůstky nejsou tak výrazné.

Co se týče samotného zmírnění meziročního růstu, v potravinách jde podle statistiků o většinu položek spotřebního koše. Například ceny mouky byly v dubnu meziročně vyšší o 6,3 procenta, v březnu to bylo o 32,6 procenta. Dále zpomalil růst například ceny masa na 12,7 procenta z březnových 22,7 procenta, polotučného trvanlivého mléka na 19,2 procenta ze 45,2 procenta nebo vajec na 41,2 procenta ze 75,5 procenta. 

11. května 2023 8:51 Čas čtení 0:53 Praha chce zpoplatnit vjezd do historického centra. Kdo bude mít výjimku? Praha chce zpoplatnit vjezd do historického centra. Kdo bude mít výjimku?

Jak se za poslední rok měnily ceny základních potravin, zjistíš v následující infografice. Klikni na roletku a dozvíš se víc.

Ve srovnání s březnem ale některé ceny potravin skutečně klesly. Během měsíce zlevnilo například máslo. Zatímco v březnu stál kilogram másla 211,17 Kč, nyní v dubnu se stejné množství másla prodává přibližně za 203,05 Kč. Postupně zlevňují také potraviny jako vejce, pečivo nebo sýr, zatím ale pouze v řádech halířů.

Kdo je viníkem drahoty?

Tlak na řetězce ke zlevňování potravin v posledních měsících narůstá ze strany ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). Dlouhodobě totiž kritizuje řetězce za to, že prodávají předražené zboží. Sám v minulosti podal stížnost k antimonopolnímu úřadu kvůli cenám cukru a poukázal zejména na vysoké marže na straně obchodníků. 

10. května 2023 12:37 Čas čtení 0:43 Ministr zemědělství Nekula „vyřešil“ inflaci. Pro spotřebitele má dárek Ministr zemědělství Nekula „vyřešil“ inflaci. Pro spotřebitele má dárek

Na prodejnách také letos spustil kontroly České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ty již podle ministra odhalily porušování zákona včetně slevových akcí. Obchodníci se však nařčením bránili a naopak prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu označili jako hlavního viníka drahoty zemědělce.

Kauza o propagaci mouky v akci

V úterý ale Nekula otočil a na svém twitterovém účtu lákal na slevovou akci řetězce Lidl na mouku za 12,90 koruny. „Se zástupci řetězců jednám pravidelně. Díky řediteli Lidlu Adamu Miszczyszynovi za pěkný dárek k dnešnímu jednání v podobě slevy pro spotřebitele,“napsal Nekula na sociální síti Twitter. „Když se chce, tak to jde. Děkuju Lidlu, že pochopil, o co mi celou dobu jde,“ dodal ministr.

12. června 2023 9:30 Čas čtení 4:18 Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce?

Za propagaci mouky v akci ale Nekula hned sklidil kritiku. „Jsem hrdý člen vlády. Ministr zemědělství! Pracuji pro Vás, pro občany. A protože se ani na chvilku nezastavím, vyjednal jsem pro Vás, milí občané, na zítra slevu na mouku v Lidlu,“reagoval na příspěvek ministra zemědělství s nadsázkou například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Pane ministře, proč nás takhle urážíte a sebe znemožňujete. Znemožňujete celou vládu,“ dodal.

Data analytiky překvapila, inflace nejspíš bude nadále klesat

Dubnová inflace podle analytiků poklesla nad očekávání. „Inflace konečně překvapila opačným směrem, v dubnu meziměsíčně poklesla o 0,2 % (trh čekal růst o 0,4 %). Meziroční růst cen pak zpomalil z 15 na 12,7 % (vs. očekávání 13,2 %),“komentoval na Twitteru hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. 

28. dubna 2023 6:00 Čas čtení 3:43 Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun? Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun?

Jen samotné potraviny tak „ukously“ z meziroční inflace oproti dubnu jeden procentní bod. „Ceny potravin meziměsíčně poklesly o 1,6 % (první pokles od října roku 2021), což vzhledem k vysoké váze této položky ve spotřebním koši znamenalo pokles meziměsíční inflace o 0,25 procentního bodu. Přitom tradiční sezónní pokles potravin v dubnu bývá podstatně mírnější, kolem –0,4 %,“ dodal analytik.

S tím souhlasí také Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. „Konečně dobré zprávy?! Trh s poklesem pod 13 ani nedoufal,“ napsala Horská na Twitteru. Dodala, že o pokles inflace se sice postaraly potraviny, služby ale ještě zdražují. „V červnu se konečně dočkáme jednociferné inflace, i když stále nadprůměrné,“ popsala ekonomka prognózu do budoucna.

Zpomalení cen potravin dotahuje zdražování bydlení

Růst cen zpomalují nejen již zmíněné potraviny, ale i pohonné hmoty, které meziročně klesly o 16,7 procenta. Často je ale nahrazuje růst jiných cenových okruhů. Na meziroční růst cenové hladiny měly v dubnu podle statistik největší vliv ceny v oddíle bydlení. Kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostlo nájemné bytu o 6,9 procenta a výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 14,2 procenta. Ceníky narostly také u vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta a tuhých paliv o 47,6 procenta.

27. dubna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

Během roku zdražovaly také služby, úhrnem v dubnu vzrostly o 10,1 procenta. Ceny stravovacích služeb stouply oproti loňskému dubnu o 17,6 procenta a ceny ubytovacích služeb o 17,4 procenta. 

Domů
Sdílet
Diskuse