Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
11. května 2023 8:51
Čas čtení 0:53

Praha chce zpoplatnit vjezd do historického centra. Kdo bude mít výjimku?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha chce zpoplatnit vjezd do historického centra. Kdo bude mít výjimku?
Zdroj: Unsplash/Alice/volně k užití

Cílem je zklidnění dopravy a omezení zbytných průjezdů centrem.

Praha chce společně s první městskou částí zpoplatnit vjezd aut do historického centra. Chtěla by tím omezit zbytné průjezdy centrem a zklidnit dopravu. Výjimku by měli mít rezidenti městské části. Na společné debatě to uvedli náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09).

Hřib: Je to měkčí řešení, ale sleduje stejný cíl

Centrum je automobilovou dopravou přehlcené, na způsobu o omezení průjezdu se ale politici stále nedohodli. Podle Hřiba nyní vedení magistrátu a Prahy 1 našlo shodu na zpoplatnění namísto často diskutovaného úplného uzavření centra pro tranzit. „Je to opatření měkčí, nicméně sleduje stejný cíl,“citoval Hřiba web ČT24.

11. května 2023 7:40 Čas čtení 1:16 Jako prezident vyřeším válku na Ukrajině za 24 hodin, tvrdí Trump. Jeho „plán“ má mezery Jako prezident vyřeším válku na Ukrajině za 24 hodin, tvrdí Trump. Jeho „plán“ má mezery

Aktuálně se řeší, které oblasti by se zpoplatnění přesně týkalo. Zásadní je podle Radoměřské také cena vjezdu do historického centra a vymahatelnost. „Musí probíhat důkladná, pečlivá, důrazná a nekompromisní kontrola toho, co zavedeme,“ dodala starostka.

O přesné podobě opatření se zatím jedná a rozhodne o něm městské zastupitelstvo. V platnost by mohlo vstoupit začátkem roku 2024. Rezidentů se případné zpoplatnění vjezdu nedotkne. Vše bude kontrolovat kamerový systém napojený na databázi parkovacích oprávnění.

Politici v diskuzi řešili také parkování a systém zón placeného stání, o jehož úpravách bude magistrát také jednat. Celý systém by měl projít komplexní úpravou, jejímž cílem je více parkovacích míst pro rezidenty pražského centra. I tyto úpravy by měly vstoupit v platnost začátkem příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse