Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kuni Nguyenová
9. června 2023 v 12:14
Čas čtení 3:21

Daruješ na charitu? Zaplať DPH! Česko zvolilo Absurditu roku 2023, podívej se na další nominace ankety

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Daruješ na charitu? Zaplať DPH! Česko zvolilo Absurditu roku 2023, podívej se na další nominace ankety
Zdroj: Unsplash/Melissa Walker Horn/volně k užití

Známe letošní vítěze anket Absurdita roku a Zlatý paragraf. Hlasuj v naší anketě, co ty považuješ za největší byrokratický nesmysl.

Anketa Absurdita roku je součástí podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku, odborným garantem je Hospodářská komora ČR. Jak pořadatelé informovali na svém webu, nevynechali ji ani letos. Cílem této anticeny je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti, se kterými se čeští podnikatelé a podnikatelky potýkají. To může vést i k edukaci a především ke zlepšení tuzemského podnikatelského prostředí.

8. června 2023 v 6:00 Čas čtení 4:33 Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok? Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok?

V Refresheru jsme tě dříve upozornili na to, že za dobu existence přispěla anketa k odstranění řady zbytečných zákonů a vyhlášek. Mezi nimi byla i povinnost vést evidenci o kontrolách na zdravotní nezávadnost, i když tuto evidenci mají povinnost vést kontrolní úřady. Dalšími příklady jsou vládní nařízení určující firmám, kdy mají vymalovat, či vyhláška ukládající fyzioterapeutům mít ve své ordinaci velké zrcadlo.

Svůj tip mohou každoročně zaslat samy OSVČ, odborné svazy a instituce, ale i ostatní, co se zajímají o změny ve veřejné správě. O celkovém vítězi hlasuje veřejnost. A jak to letos dopadlo? V následujícím přehledu nalezneš nejen vítěze, ale i další opatření, která byla do letošní Absurdity roku nominována. Nezapomeň i ty vyjádřit svůj názor v naší anketě, kterou nalezneš níže v tomto článku.

Vítěz: DPH při darech na charitu a dobročinné účely

„Už to zažila nejedna firma. Obnovujete techniku nebo nábytek v kanceláři, tak staré počítače nebo stoly darujete humanitární organizaci, která je využije v České republice. Vcelku logické – jenže daruj, ale zaplať DPH!“ přibližuje organizátorský tým problematiku odvádění DPH z darů, která ovládla letošní Absurditu roku.

7. června 2023 v 11:00 Čas čtení 6:58 Nejlépe placené práce v Česku: Na jaké nemanažerské pozici si vyděláš i 140 tisíc? Nejlépe placené práce v Česku: Na jaké nemanažerské pozici si vyděláš i 140 tisíc?

Podle zákona o DPH totiž podnik musí v rámci daru zaplatit DPH z ceny zboží. Ale pokud se stejnou věc rozhodne zničit, paradoxně DPH neodvádí a může si ji odečíst z pořízení věcí na vstupu. „Existuje sice osvobození od DPH s nárokem na odpočet v případě dodání daru prostřednictvím humanitárních organizací do třetích zemí, ale tento pardon neexistuje u dodání v rámci ČR,“ připomíná. 

Nominace: Zrušení EET bez možnosti dobrovolně elektronicky evidovat tržby

Elektronická evidence tržeb (EET) je v Česku trnem oku již několik let a v anketě má pravidelně své místo. Minulá vláda slibovala, že elektronická evidence tržeb bude úspěšným nástrojem pro dohled nad dodržováním daňových povinností, a připravovala OSVČ na její zavedení. Podle současné jde ale o zbytečnou administrativní zátěž bez nějakého významnějšího efektu a nyní volá po jejím zrušení. Přitom předvídatelnost veřejné správy je podle ankety něco, po čem podnikatelé a podnikatelky nejvíce dychtí. 

1. června 2023 v 16:00 Čas čtení 0:25 KVÍZ: Stávky v minulosti ochromily továrny, výuku ve školách i služby. Co všechno o nich víš? KVÍZ: Stávky v minulosti ochromily továrny, výuku ve školách i služby. Co všechno o nich víš?

Aktuálně stát odpírá pokračovat v EET i těm podnikatelům a podnikatelkám, kteří by tak chtěli činit i nadále z různých důvodů. Může se jednat třeba o interní firemní účetní systémy nebo třeba i „jen“ kvůli neznehodnocení vložených nákladů.

Nominace: Přihlašování zaměstnavatele na ČSSZ

Evidence o tom, jestli má firma zaměstnance či zaměstnankyně, je jasné. Pořadatelé a pořadatelky Absurdity roku však upozorňují na to, že by měly existovat výjimky. Jak má například postupovat někdo, kdo je má s ohledem na povahu svého podnikání jen na sezónní práce? 

8. června 2023 v 14:57 Čas čtení 1:41 Nezaměstnanost v ČR v květnu klesla na 3,5 procenta. Podívej se, kde hledají letní brigádníky Nezaměstnanost v ČR v květnu klesla na 3,5 procenta. Podívej se, kde hledají letní brigádníky

To podle nich není zrovna přívětivý postup. „S prvním zaměstnancem se totiž musí firma přihlásit jako zaměstnavatel do databáze České správy sociálního zabezpečení, pokud zaměstnance nemá, musí se ihned odhlásit. Pokud se například podnik specializuje na sezónní práce a nabírá zaměstnance pouze na ohraničené časové období, musí se opakovaně přihlašovat a odhlašovat z evidence,“ vysvětluje organizační tým. Řešením by mohlo být například umožnit roční setrvání v databázi i firmě bez lidí. 

Nominace: Vykazování množství spotřebované elektřiny u elektromobilů

Malé firmy a OSVČ musí dle zákona momentálně evidovat i neveřejné dobíjecí stanice. Údaje o množství spotřebované elektřiny se navíc hlásí za každou dobíjecí stanici zvlášť. Tato povinnost se týká například i autosalonů, které mají dobíječky jen pro demonstraci zákazníkům. 

elektromobil
Zdroj: Unsplash/Chuttersnap

Nominace: Malé a střední firmy si v energetické krizi musely poradit samy

Vláda v reakci na prudký růst nákladů na energie stanovila podporu, která ale byla určena jen velkým firmám. Menší podniky a OSVČ, často velmi zranitelné, zpravidla bez dostatečných finančních rezerv, si musely počkat až na cenové stropy pro letošní rok.

„Stropy mohou ovšem využívat opět i velké firmy. Navíc ceny energií aktuálně dodávaných mnoha podnikatelům jsou pod úrovní stropů, takže letos tuto formu pomoci často nevyužijí ani velcí, ani malí,“ uvádí anketa. 

Anketa:
Co je podle tebe největší absurdita roku?
DPH při darech na charitu a dobročinné účely
Zrušení EET bez možnosti dobrovolně elektronicky evidovat tržby
Přihlašování zaměstnavatele na ČSSZ
Vykazování množství spotřebované elektřiny u elektromobilů
Malé a střední firmy si v energetické krizi musely poradit samy
DPH při darech na charitu a dobročinné účely
77 %
Zrušení EET bez možnosti dobrovolně elektronicky evidovat tržby
9 %
Přihlašování zaměstnavatele na ČSSZ
6 %
Vykazování množství spotřebované elektřiny u elektromobilů
3 %
Malé a střední firmy si v energetické krizi musely poradit samy
6 %

Zlatý paragraf: Milostivé léto pro OSVČ na odvody za sociální a zdravotní

Zlatý paragraf je anketa, která je nově součástí vyhlašování Absurdity roku. Na rozdíl od Absurdity oceňuje pozitivní aktivitu veřejné správy. Může se jednat o nově přijatý zákon, nařízení, vyhlášku, ale i návrh, snahu nebo vizi, jak živnostníkům zjednodušit život. 

Za příkladnou aktivitu považuje anketa tzv. milostivé léto. Spočívá v tom, že OSVČ, drobní zaměstnavatelé i společnosti, které mají dluhy na sociálních odvodech, mohou dostat šanci na jejich snadnější srovnání. Při splacení dlužného pojistného jim sociální správa odpustí penále a exekuční náklady. Úhrada je možná i ve splátkách.

8. června 2023 v 17:40 Čas čtení 0:55 Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun Náplně do e-cigaret se v Česku po konsolidačním balíčku zdraží alespoň o 100 korun

Nový zákon o mimořádném odpuštění penále z dlužného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a exekučních nákladů s úpravou dalšího kola milostivého léta schválila na svém zasedání v lednu 2023 vláda a v květnu poslanecká sněmovna,“ přibližuje anketa. 

Do nominace Zlatého paragrafu se mimo jiné dostalo například zvýšení limitu pro odvod DPH, milejší kontrolní hlášení, zrušení silniční daně nebo odstranění překážek při poskytování pomoci Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse