Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
8. června 2023 14:57
Čas čtení 1:41

Nezaměstnanost v ČR v květnu klesla na 3,5 procenta. Podívej se, kde hledají letní brigádníky

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Nezaměstnanost v ČR v květnu klesla na 3,5 procenta. Podívej se, kde hledají letní brigádníky
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Hledáš si brigádu na léto? Firmy nyní hledají pracovní pomoc nejen v tradiční gastronomii nebo cestovním ruchu, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě.

Nezaměstnanost v Česku dál klesla. Během května se snížila o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Ke dni 31. května 2023 bylo bez práce téměř 254 000 lidí, tedy o 7 790 méně než v dubnu. V meziročním srovnání ale nezaměstnanost naopak stoupla. Loni v květnu totiž dosáhla na 3,2 procenta a uchazečů a uchazeček o práci bylo tehdy o 18 400 méně než ve stejném období letos. Vyplývá to z čerstvých dat Úřadu práce ČR

27. dubna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu v Ústeckém (5,3 procenta) a v Moravskoslezském kraji (4,8 procenta). Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Jihočeském, Zlínském kraji a v Kraji Vysočina, kde dosáhla shodně na 2,5 procenta.

Více se dozvíš v naší interaktivní mapě:

Mezi okresy byl na konci uplynulého měsíce nejnižší podíl nezaměstnaných v okrese Praha-východ a na Pelhřimovsku, kde byl 1,5 procenta, v Praze-západ činil 1,6 procenta. Na druhém konci žebříčku se umístil již tradičně okres Karviná, kde míra nezaměstnanosti dosáhla na 8,2 procenta, na Mostecku 6,9 procenta a na Chomutovsku 6,2 procenta.

Kde všude hledají brigádníky a brigádnice?

Pracovní trh ovlivňují s příchodem letního počasí sezonní práce, kdy zaměstnavatelé momentálně hledají brigádníky a brigádnice na letní sezonu. „Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ shrnuje vývoj nezaměstnanosti ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

8. června 2023 6:00 Čas čtení 4:33 Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok? Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok?

Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce momentálně hledají na letní sezonu brigádníky v pohostinství, gastronomii či prodejnách, pomocníky ve výrobě, pokojské, číšníky a servírky v rekreačních resortech, případně sezonní pracovníky na koupalištích a ve stáncích, uklízeče nebo brigádníky v lesnictví nebo zahradnictví

Generální ředitel náborové společnosti Randstad Martin Jánský uvádí, že s blížícím se letním obdobím také vrcholí poptávka po sezónních zaměstnancích a zaměstnankyních. Jde zejména o brigády na hradech, zámcích, restauracích, v cestovním ruchu a zemědělství.

Nízká míra nezaměstnanosti přetrvává i z dlouhodobého hlediska, přestože ekonomická situace naznačuje určité zhoršení. „To se projevuje například poklesem utracených peněz v retailu a opatrným výdajovým chováním spotřebitelů v oblasti potravin, oblečení a návštěv restaurací. Tato situace představuje výzvu pro podniky, které se musí vyrovnat se sníženým objemem finančních prostředků,“ komentuje Jánský.

Jánský upozornil také na to, že podniky mají v důsledku nízké nezaměstnanosti problém s hledáním zaměstnanců na přehřátém trhu práce, zejména řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků. Situaci by podle něj pomohlo, kdyby stát vyřešil otázku zkrácených úvazků, které se zaměstnavatelům nevyplatí nabízet.

Domů
Sdílet
Diskuse