Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
19. června 2023 14:27
Čas čtení 1:55

Rusko do boje nasazuje „vojáky na jedno použití“. Identity padlých ve válce na Ukrajině ukazují měnící se taktiku agresora

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko do boje nasazuje „vojáky na jedno použití“. Identity padlých ve válce na Ukrajině ukazují měnící se taktiku agresora
Zdroj: TASR/AP

Britské stanici BBC se v rozsáhlém projektu podařilo identifikovat více než 25 tisíc ruských vojáků, kteří doposud zemřeli ve válce na Ukrajině. Ukazuje, jak se v průběhu války mění struktura ruské armády.

Rusko je známé tím, že tají počty mrtvých vojáků, bylo by to totiž nevýhodné pro válečnou propagandu. Když loni v únoru napadlo Ukrajinu, začalo britské BBC počítat zesnulé a ověřovat jejich identitu. V projektu se podařilo identifikovat více než 25 tisíc lidí, kteří doposud ve válce zemřeli, což BBC považuje za absolutní minimum počtu těch, kteří na frontě skutečně zahynuli. 

19. června 2023 13:04 Čas čtení 0:45 V Rusku začal nový proces s Navalným. Ve vězení může zůstat celá desetiletí V Rusku začal nový proces s Navalným. Ve vězení může zůstat celá desetiletí

Projekt pomáhá rodinám zesnulých, ale odhaluje i změny v ruské armádě

Identity mrtvých včetně jejich příběhů zmapovalo BBC ve spolupráci s nezávislou ruskou mediální agenturou Mediazona s pomocí týmu dobrovolníků a dobrovolnic. Rozsáhlý projekt dokonce pomohl několika rodinám zjistit, co se stalo s jejich blízkými a kde jsou pohřbeni. Informace sbírají z oficiálních dokumentů, novin, sociálních sítí i nových pomníků a náhrobků. 

18. června 2023 18:35 Čas čtení 0:52 Ukrajinská protiofenziva: Obsadili vesnici v Záporožské oblasti. Těžké boje pokračují, velké ztráty mají obě strany Ukrajinská protiofenziva: Obsadili vesnici v Záporožské oblasti. Těžké boje pokračují, velké ztráty mají obě strany

Projekt kromě mnohých oficiálně nezdokumentovaných úmrtí přichází i s dalšími zajímavými informacemi o měnícím se složení a strategii ruské armády. Odhaluje totiž, jací lidé na frontě vlastně umírají. 

Od profesionálů k vězňům jako „vojákům na jedno použití“

Když válka začala, typickým nasazeným vojákem byl asi jednadvacetiletý profesionální voják nižší šarže. Právě v prvních třech měsících války přišla ruská armáda o mnoho profesionálů. V průběhu války ale postupně přibývá mrtvých, kteří jsou starší a nemají tak kvalitní výcvik. V posledních několika měsících je průměrným ruským vojákem bojujícím na Ukrajině 34letý vězeň, který narukoval přímo z výkonu trestu.

6. června 2023 12:28 Čas čtení 1:55 „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka

Z vězení vojáky nejvíce rekrutuje Wagnerova skupina, a to za příslib finanční odměny. BBC pokrývá příběh jednoho z vojáků, Alexandra Zubova, odsouzeného za vraždu a následně za pašování drog, kterému bylo přislíbeno, že pokud půjde bojovat na frontu, dostane 100 tisíc ruských rublů měsíčně (asi 25 000 korun) a za šest měsíců bude osvobozen. Po pěti měsících služby však zemřel při bojích u města Bachmut. 

Lidé jako Zubov jsou podle Jacka Watlinga, experta na pozemní vojenství z think-tanku Royal United Services Institute, používaní jako „vojáci na jedno použití“ s tím, že může jít jak o malé zlodějíčky, tak o vůdce gangů. „Posílají je na frontu s tím, že je zabijí, což se děje poměrně rychle,“ uvedl Walting a promítá se to i do čísel, které sbírá BBC. Na frontě momentálně umírá mnohem více neprofesionálních vojáků než na začátku války.

Profesionály si Rusko chrání

Watling říká, že Rusko záměrně chrání své zbývající profesionály. Používá je k udržení pozic, například odstřelovače. K provádění přímých útoků jsou nasazeni pouze, když jsou vhodné podmínky.

14. června 2023 11:16 Čas čtení 0:54 Vladimir Putin naznačuje, že ruská armáda chce stále dobýt Kyjev, prý se o tom rozhodne jen on sám Vladimir Putin naznačuje, že ruská armáda chce stále dobýt Kyjev, prý se o tom rozhodne jen on sám

V únoru, rok od počátku války, britské zpravodajské služby odhadovaly, že bylo zabito 40 000 až 60 000 vojáků. Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí více než 200 000 ruských obětí, což ale zahrnuje i ty, kteří byli zraněni. Všechna tato čísla však vysoce převyšují tvrzení ruských autorit, že obětí je 6 tisíc. 

Domů
Sdílet
Diskuse