Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
19. června 2023 v 14:27
Čas čtení 1:55

Rusko do boje nasazuje „vojáky na jedno použití“. Identity padlých ve válce na Ukrajině ukazují měnící se taktiku agresora

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko do boje nasazuje „vojáky na jedno použití“. Identity padlých ve válce na Ukrajině ukazují měnící se taktiku agresora
Zdroj: TASR/AP

Britské stanici BBC se v rozsáhlém projektu podařilo identifikovat více než 25 tisíc ruských vojáků, kteří doposud zemřeli ve válce na Ukrajině. Ukazuje, jak se v průběhu války mění struktura ruské armády.

Rusko je známé tím, že tají počty mrtvých vojáků, bylo by to totiž nevýhodné pro válečnou propagandu. Když loni v únoru napadlo Ukrajinu, začalo britské BBC počítat zesnulé a ověřovat jejich identitu. V projektu se podařilo identifikovat více než 25 tisíc lidí, kteří doposud ve válce zemřeli, což BBC považuje za absolutní minimum počtu těch, kteří na frontě skutečně zahynuli. 

19. června 2023 v 13:04 Čas čtení 0:45 V Rusku začal nový proces s Navalným. Ve vězení může zůstat celá desetiletí V Rusku začal nový proces s Navalným. Ve vězení může zůstat celá desetiletí

Projekt pomáhá rodinám zesnulých, ale odhaluje i změny v ruské armádě

Identity mrtvých včetně jejich příběhů zmapovalo BBC ve spolupráci s nezávislou ruskou mediální agenturou Mediazona s pomocí týmu dobrovolníků a dobrovolnic. Rozsáhlý projekt dokonce pomohl několika rodinám zjistit, co se stalo s jejich blízkými a kde jsou pohřbeni. Informace sbírají z oficiálních dokumentů, novin, sociálních sítí i nových pomníků a náhrobků. 

18. června 2023 v 18:35 Čas čtení 0:52 Ukrajinská protiofenziva: Obsadili vesnici v Záporožské oblasti. Těžké boje pokračují, velké ztráty mají obě strany Ukrajinská protiofenziva: Obsadili vesnici v Záporožské oblasti. Těžké boje pokračují, velké ztráty mají obě strany

Projekt kromě mnohých oficiálně nezdokumentovaných úmrtí přichází i s dalšími zajímavými informacemi o měnícím se složení a strategii ruské armády. Odhaluje totiž, jací lidé na frontě vlastně umírají. 

Od profesionálů k vězňům jako „vojákům na jedno použití“

Když válka začala, typickým nasazeným vojákem byl asi jednadvacetiletý profesionální voják nižší šarže. Právě v prvních třech měsících války přišla ruská armáda o mnoho profesionálů. V průběhu války ale postupně přibývá mrtvých, kteří jsou starší a nemají tak kvalitní výcvik. V posledních několika měsících je průměrným ruským vojákem bojujícím na Ukrajině 34letý vězeň, který narukoval přímo z výkonu trestu.

6. června 2023 v 12:28 Čas čtení 1:55 „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka

Z vězení vojáky nejvíce rekrutuje Wagnerova skupina, a to za příslib finanční odměny. BBC pokrývá příběh jednoho z vojáků, Alexandra Zubova, odsouzeného za vraždu a následně za pašování drog, kterému bylo přislíbeno, že pokud půjde bojovat na frontu, dostane 100 tisíc ruských rublů měsíčně (asi 25 000 korun) a za šest měsíců bude osvobozen. Po pěti měsících služby však zemřel při bojích u města Bachmut. 

Lidé jako Zubov jsou podle Jacka Watlinga, experta na pozemní vojenství z think-tanku Royal United Services Institute, používaní jako „vojáci na jedno použití“ s tím, že může jít jak o malé zlodějíčky, tak o vůdce gangů. „Posílají je na frontu s tím, že je zabijí, což se děje poměrně rychle,“ uvedl Walting a promítá se to i do čísel, které sbírá BBC. Na frontě momentálně umírá mnohem více neprofesionálních vojáků než na začátku války.

Profesionály si Rusko chrání

Watling říká, že Rusko záměrně chrání své zbývající profesionály. Používá je k udržení pozic, například odstřelovače. K provádění přímých útoků jsou nasazeni pouze, když jsou vhodné podmínky.

14. června 2023 v 11:16 Čas čtení 0:54 Vladimir Putin naznačuje, že ruská armáda chce stále dobýt Kyjev, prý se o tom rozhodne jen on sám Vladimir Putin naznačuje, že ruská armáda chce stále dobýt Kyjev, prý se o tom rozhodne jen on sám

V únoru, rok od počátku války, britské zpravodajské služby odhadovaly, že bylo zabito 40 000 až 60 000 vojáků. Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí více než 200 000 ruských obětí, což ale zahrnuje i ty, kteří byli zraněni. Všechna tato čísla však vysoce převyšují tvrzení ruských autorit, že obětí je 6 tisíc. 

Domů
Sdílet
Diskuse