Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. června 2023 11:16
Čas čtení 0:54

Vladimir Putin naznačuje, že ruská armáda chce stále dobýt Kyjev, prý se o tom rozhodne jen on sám

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vladimir Putin naznačuje, že ruská armáda chce stále dobýt Kyjev, prý se o tom rozhodne jen on sám
Zdroj: TASR/AP

Putin v ruské státní televizi vyhrožoval novou ofenzívou na Kyjev.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý naznačil, že se znovu pokusí dobýt ukrajinské hlavní město Kyjev, a vyhrožoval novou ruskou ofenzívou. Informuje o tom TASR.


Putin to řekl v Kremlu během několikahodinového odpovídání na otázky 18 ruských válečných dopisovatelů a blogerů. Jeho slova o Kyjevě odvysílala ruská státní televize.


Rusku se nevydařil útok na Kyjev v únoru 2022 na začátku invaze na Ukrajinu, která se z „třídenní speciální vojenské operace“ změnila na více než patnáctiměsíční plnohodnotnou válku. Přesto Putin uvažuje nad druhým pokusem.


Ruští vojáci „již byli blízko Kyjeva“, řekl ruský prezident. „Měli bychom se tam vrátit, nebo ne? Na to můžu dát odpověď jen já sám,“ dodal.

Asanační pásmo na ukrajinském území 

Putin také prohlásil, že Moskva se možná pokusí dobýt další ukrajinské území a vytvoří tam pohraniční asanační pásmo, aby zabránila ostřelování Ruska. Reagoval tím na útoky na Kurskou a Belgorodskou oblast na hranici s Ukrajinou.


To, kolik území Rusko dobude, podle Putina závisí „od možností, které se objeví po takzvané (ukrajinské) protiofenzívě“.


Ruský prezident několikrát použil slovo válka a vyslovil také řadu dalších varování vůči Západu. Zmínil také, že Moskva uvažuje nad odstoupením od černomořské obilninové dohody.


Rusko podle Putina nepotřebuje vyhlásit výjimečný stav na území celé země a bude i nadále odpovídat na porušování svých červených čar. Putin řekl, že mnozí ve Spojených státech nechtějí třetí světovou válku, ale Washington dělá dojem, že se vyostření neobává.

Domů
Sdílet
Diskuse