Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
19. června 2023 v 15:17
Čas čtení 1:16

Žena zemřela, když ji vcucnul motor letadla. Aerolinka zaplatí pokutu 340 tisíc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Žena zemřela, když ji vcucnul motor letadla. Aerolinka zaplatí pokutu 340 tisíc
Zdroj: Wikimedia commons/Quintin Soloviev/volně k užití

Dceřiné společnosti American Airlines byla federálním úřadem dohlížejícím na bezpečnost vystavena pokuta na 15 625 dolarů (asi 340 tisíc korun) za to, že jednu ženu z jejich personálu vcucnul motor letadla na letišti v Alabamě.

Správa bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OSHA) uložila pokutu Piedmont Airlines poté, co vyšetřovatelé zjistili, že letecká společnost je odpovědná za porušení bezpečnosti, které vedlo 31. prosince ke smrti zaměstnankyně Courtney Edwards na letišti v Montgomery.

15. června 2023 v 9:00 Čas čtení 3:27 Přes 15 tisíc kilometrů a skoro 19 hodin ve vzduchu. Tohle jsou aktuálně nejdelší přímé lety na světě Přes 15 tisíc kilometrů a skoro 19 hodin ve vzduchu. Tohle jsou aktuálně nejdelší přímé lety na světě

Edwards byla „vcucnuta“, když se moc brzy přiblížila k ještě zapnutému motoru letadla Embraer E175, které stálo zaparkované na rampě na regionálním letišti Montgomery. 

Nepřibližujte se k letadlu, dokud se nevypne motor, zněly pokyny 

Vyšetřování Národního úřadu pro bezpečnost dopravy (NTSB) zjistilo, že pozemní posádka na letišti v Montgomery měla dvě bezpečnostní porady 10 minut předtím, než bylo letadlo přepravující cestující z Dallasu přistaveno k bráně. Zaměstnancům bylo řečeno, že se nemají přibližovat k letadlu, dokud se nevypne motor a nezhasne výstražné světlo. 

Po příletu letadla do Montgomery dostal pilot upozornění, že se otevírají přední nákladová dvířka právě ve chvíli, kdy začal vypínat pravý motor. Neveřejné záběry z kamer pak ukázaly, jak Edwards kráčí směrem k zádi letadla, v ruce drží oranžový bezpečnostní kužel, pak zmizí z dohledu. Krátce nato se stala tragédie. Podle výpovědi druhého pilota se „letadlo prudce otřáslo a následovalo okamžité automatické vypnutí“.

Sbírka na pomoc rodině zesnulé 

Na pomoc třem dětem Edwards byl spuštěna sbírka na crowdfundingové platformě GoFundMe. K pátku 16. června se skrze platformu vybralo více než 114 tisíc dolarů (téměř 2 a půl milionu korun) – více než čtyřnásobek původního cíle 25 000 dolarů.

28. května 2023 v 13:00 Čas čtení 3:24 Tohle je 5 nejnebezpečnějších profesí na světě. Kolik si za ně v Česku vyděláváš a je mezi nimi i ta tvá? Tohle je 5 nejnebezpečnějších profesí na světě. Kolik si za ně v Česku vyděláváš a je mezi nimi i ta tvá?

„Courtney byla pracovnicí pozemní manipulace Piedmont Airlines, dceřiné společnosti American Airlines, milující matkou 3 dětí a báječnou dcerou své milované matce Natalii English z Montgomery v Alabamě,“ uvádí stránka GoFundMe. „Tato tragédie má a bude mít vliv na její matku, rodinu, přátele a děti v nadcházejících letech.“

Edwards' union, Communication Workers of America, vydalo prohlášení, že Správa bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OSHA) zjistila, že letecká společnost nehodu způsobila „nedostatkem účinného školení zaměstnanců, jasné a jednoznačné komunikace na rampě a jasných pokynů od nadřízených, kdy je bezpečné přiblížit se k letadlu“.

Domů
Sdílet
Diskuse