Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
23. června 2023 15:37
Čas čtení 1:07

Karvinská policie udělala ranní šťáru ve vybraných bytech. Pochlubila se na sociálních sítích a sklízí kritiku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Karvinská policie udělala ranní šťáru ve vybraných bytech. Pochlubila se na sociálních sítích a sklízí kritiku
Zdroj: Městská policie Karviná

Karvinská policie na Facebooku zveřejnila status, ve kterém se chlubí kontrolou bytů v Tatranské ulici. „Některé jsme zrovna probudili,“ popisuje v příspěvku. „Je nevhodné takové snímky pořizovat,“ komentuje pro Refresher socioložka Sokačová.

Městská policie Karviná zveřejnila na Facebooku status, který vyvolal negativní reakce. Příspěvek se týká kontrolní akce v Tatranské ulici, které se měl zúčastnit i primátor města Jan Wolf (ČSSD). Policie se na základě evidované stížnosti rozhodla pro plošnou akci za přítomnosti sociálních pracovníků z magistrátu a z neziskové organizace Portavita. V bytech žijí převážně romské rodiny. 

„Kde to žijeme?“ stěžují si lidé v komentářích

„Některé lidi jsme mezi devátou a desátou dopoledne zrovna probudili, pár děcek rodiče zapomněli poslat do školy, nicméně viděli jsme i pozitivní věci, třeba hezky uklizené byty. Celkově žádná hitparáda,“ stojí ve zveřejněném statusu.

20. června 2023 13:54 Čas čtení 3:17 Burleska z Třebíče boří český internet. Češi jsou zděšení, že děti zhlédly program pro dospělé. Kdo tady koho sexualizuje? (Glosa) Burleska z Třebíče boří český internet. Češi jsou zděšení, že děti zhlédly program pro dospělé. Kdo tady koho sexualizuje? (Glosa)

Uživatelé Facebooku akci kritizují a zmiňují, že policie měla mít k prohlídkám povolení. „Na základě čeho lezete lidem mezi devátou a desátou dopoledne do jejich bytů? Kde to žijeme?“ zní jeden z komentářů. „Nechápu, jak takový zásah může někdo provést a ještě se tím chlubit. Představte si, že my Romové jsme lidi a i naše děti coby občané tohoto státu mají svá práva, ať už policie respektuje zákon, nebo ne,“ zmiňuje další.


„Ty byty jsou ve vlastnictví Portavity, což je neziskovka, která má ve smlouvě, že může kdykoliv provést kontrolu, jestli jsou využívány tak, jak mají být,“ sdělil pro Deník N mluvčí radnice Lukáš Hudeček.

„Ať provádí kontroly bez fotografů,“ říká Sokačová

„Pokud jsou kontroly uvedené ve smlouvě, ať je tedy provádí bez přítomnosti fotografů. Lidé neztrácí právo na ochranu osobnosti a osobních údajů,“ komentuje pro Refresher socioložka Linda Sokačová. „Myslím si, že je nevhodné sdílet takovéto informace osobní povahy. Obzvláště pokud tam byly skutečně nějaké problémy či obavy o děti, může to podpořit stigmatizaci.“

21. června 2023 14:46 Čas čtení 5:37 „Dítě v šesti letech nemůže dát souhlas k sexu. Zákon na to tak ale pohlíží,“ říká poslankyně Urbanová „Dítě v šesti letech nemůže dát souhlas k sexu. Zákon na to tak ale pohlíží,“ říká poslankyně Urbanová

Podle Sokačové by se měla policie omluvit lidem v lokalitě a pracovat do budoucna na tom, aby se chovala profesionálněji.

Domů
Sdílet
Diskuse