Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Veronika Dlesková
28. června 2023 v 17:48
Čas čtení 0:45

Sněmovna v prvním kole podpořila obrannou smlouvu s USA

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna v prvním kole podpořila obrannou smlouvu s USA
Zdroj: TASR/AP

Poslanecká sněmovna podpořila v úvodním kole jednání obrannou smlouvu s USA. Pro hlasovali členové koalice i většina členů ANO. Jednání protahoval především nesouhlas SPD.

Poslanci měli o obranné smlouvě hlasovat už v úterý. Deset hodin ale debatovali o pořadu schůze. Jednání pak před půlnocí přerušil Marek Benda (ODS), když navrhl bod přesunout na středu. „Projednávání natolik důležité smlouvy považuji za nedůstojné,“uvedl

Sněmovna se k bodu vrátila ve středu ve tři hodiny odpoledne. K hlasování pak došlo o hodinu a půl později. Členové koalice v čele s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) i většina hnutí ANO mluvili v dolní komoře o výhodách, které Česku smlouva přinese. 

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura dal návrh na zamítnutí, který ale neprošel. „Vláda činí vše pro to, abychom tu měli opět cizí vojska. Smlouva, kterou tu projednáváme, je mnohem závažnější než někdejší smlouva o umístění amerického radaru v Brdech, která zaslouženě spadla pod stůl, i když ji vláda vydává za neškodnou technickou normu,“uvedl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Pro zamítnutí hlasovalo pouze 13 přítomných členů SPD a 3 zástupci hnutí ANO.

Nyní smlouvu posoudí sněmovní zahraniční a branný výbor. Poté poslanci rozhodnou, zda dají souhlas k ratifikaci smlouvy, kterou by následně musel podepsat prezident. Smlouvu musí podpořit i Senát, který o tom má jednat v polovině července.

Domů
Sdílet
Diskuse