Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vojtěch Vanda
2. července 2023 v 15:50
Čas čtení 0:54

Zjisti, na jaké sociální dávky máš nárok. Tato užitečná aplikace ti ukáže, kolik můžeš dostat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zjisti, na jaké sociální dávky máš nárok. Tato užitečná aplikace ti ukáže, kolik můžeš dostat
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Pokud jsi ve svízelné sociální situaci nebo víš, že ti může hrozit, s největší pravděpodobností máš nárok na sociální dávku. Jakou a kolik peněz můžeš získat, ti nastíní webová aplikace Sociální poradce na webu Úřadu práce ČR.

Aplikace Sociální poradce je na stránkách Úřadu práce ČR, ale dostaneš se na ni i ze stránek Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o takový rozcestník, který ti má po zadání nutných informací prozradit, na kterou sociální dávku máš ve své situaci nárok a kolik peněz můžeš získat.

Částka je ale samozřejmě orientační a na opravdové získání příspěvku je potřeba oko úředníka. „Konečné rozhodnutí o přiznání a přesný výpočet výše dávky je vždy na příslušném pracovišti Úřadu práce ČR,“ uvádí samotný úřad.

sociální poradce

Po rozkliknutí stránky se dostaneš do nabídky životních událostí, z nichž vybereš ty, které se tě týkají. V modelovém příkladu jsme se rozhodli zaškrtnout možnost „Ztratil(a) jsem zaměstnání“, „Zaměstnavatel mi dluží mzdu“ a „Nemám na nezbytný jednorázový výdaj“. Níže pak můžeš vložit, kolik členů tvoje domácnost má. Následně vpravo potvrď výběr tlačítkem „Zjistit seznam dávek“.

sociální poradce úřad práce čr
Zdroj: Úřad práce ČR

Po potvrzení se nám ukázalo, že bychom při splnění podmínek mohli mít nárok až na 10 příspěvků. Ve formuláři je však nutné odpovědět na doplňující otázky, které ti následně opravdu řeknou, jestli má cenu žádost podávat. Pokud ano, najdeš zde tlačítko, které tě na ni rovnou odkáže.

sociální poradce
Zdroj: Úřad práce ČR

Sociální poradce tě po kliknutí na tlačítko „Žádost“ ještě vyzve k tomu, abys důkladně promyslel*a fakt, že se jedná o předběžný výpočet pomoci a že se musí posoudit. Není ale důvod o něj nepožádat, v případě, že na něj máš nárok. 

Domů
Sdílet
Diskuse