Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
14. července 2023 14:35
Čas čtení 0:49

O víkendu bude až 38 stupňů. V tento den raději nevycházej, radí meteorologové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
O víkendu bude až 38 stupňů. V tento den raději nevycházej, radí meteorologové
Zdroj: Getty Images

Do Evropy míří vlna veder. Meteorologové očekávají, že rtuť teploměru v některých částech Česka může vystoupat až na 38 stupňů Celsia. Varují také před podprůměrným stavem ozonu, kvůli kterému by lidé v neděli měli raději zůstat doma.

Výstraha před tropickými teplotami s vysokým stupněm nebezpečí se rozšířila i do východních oblastí Čech a na jih Moravy. V platnosti je v sobotu od 11 do 20 hodin v Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém a částech Libereckého, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Na zbytku území bude platit nižší stupeň nebezpečí. 

14. července 2023 12:30 Čas čtení 3:03 Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům

Nebezpečí ale nepředstavují jen vysoké teploty. Meteorologové varují i před nízkým stavem ozonu. Hodnoty UV indexu se aktuálně pohybují kolem hodnoty 7 na 11bodové stupnici. „V neděli množství ozonu nad střední Evropou přechodně výrazně klesne a hodnoty maximálního poledního UV indexu by se měly při jasné nebo skoro jasné obloze většinou pohybovat kolem 8,5, na horách a v jižních částech ČR až mírně nad 9,“uvádí meteorologové. 

Lidé by měli dodržovat pitný režim a vyvarovat se pohybu na přímém slunci, a to především v neděli mezi 11. a 15. hodinou. V souvislosti s horkým počasím zůstává do odvolání v platnosti rovněž výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Od soboty bude v západní polovině republiky výstraha na vyšším stupni. 

14. července 2023 12:57 Čas čtení 1:00 Tříhlavá příšera z Dantova Pekla. Evropu sužuje extrémní vlna veder Tříhlavá příšera z Dantova Pekla. Evropu sužuje extrémní vlna veder
Domů
Sdílet
Diskuse