Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Veronika Dlesková ČTK
19. července 2023 v 16:57
Čas čtení 1:36

Kdyby nás bylo víc, eskalujeme napětí, reaguje policie na kritiku po demonstraci Romů a Romek v Krupce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kdyby nás bylo víc, eskalujeme napětí, reaguje policie na kritiku po demonstraci Romů a Romek v Krupce
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

Policie na Twitteru reagovala na údajnou nedostatečnou kontrolu úterní demonstrace Romů a Romek v Krupce na Teplicku. „Oceňujeme relativně klidný průběh,“ uvedli policisté.

Na Twitteru se objevilo video, v němž si procházející průvod Romů a Romek začne vyměňovat nadávky s dvojicí mužů, kteří na ně hledí z balkonu panelového domu. Poté po lidech na balkóně začnou lidé z průvodu házet odpadky a s útoky pokračují i poté, co se muži jdou schovat dovnitř. Byt, na který účastníci demonstrace zaútočili, byl situován v domě, před nímž stálo auto s ukrajinskou poznávací značkou.

Na úterní demonstraci se dostavily stovky Romů a Romek. Reagovali tak na vzrůstající napětí po nedělním konfliktu mezi několika lidmi na sídlišti Maršov. Kvůli incidentu obvinili policisté z výtržnictví 33letého muže z Moldavska. Policie již dříve vyvrátila informace, že se nedělního incidentu zúčastnili Ukrajinci. Napětí mezi Romy a Ukrajinci vzniklo již v červnu, kdy po incidentu poblíž Brněnské přehrady zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací měl být útočníkem právě Ukrajinec. Policie ale uvádí, že šlo o cizince.

Nečinnost policistů v Krupce se následně setkala s kritikou na sociálních sítích. „Zvýšená přítomnost pořádkových sil na místě by mohla vést k eskalaci napětí. Neznamená to, že jsme na akci nedohlíželi. Průběh jsme důsledně dokumentovali a záznamy budeme dále vyhodnocovat, především ve vztahu k některým projevům,“ reagovali policisté. 

Podle policie měla akce relativně poklidný průběh. „Demonstrace proběhla v poklidu, bez narušení veřejného pořádku. Nemuseli jsme zasahovat,“ uvedla policejní mluvčí Ilona Gazdošová. 



Budeme se zabývat událostmi v Bílině 


Policie se ale zabývá výtržnostmi v Bílině na Teplicku, které se odehrály v noci na středu. Nikdo při nich nebyl zraněn. Policie vyšetřuje události pro podezření z výtržnictví. ČTK to řekl krajský policejní mluvčí Kamil Marek.

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

Do Bíliny se zřejmě přesunuli někteří účastníci úterní demonstrace v nedaleké Krupce. Tam se sešlo několik stovek Romů, kteří požadovali větší bezpečnost a při pochodu se vymezovali vůči Ukrajincům. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a veškeré dění na sociálních sítích ze strany veřejnosti a stejně tak i samotné projevy na shromáždění, řekl ČTK Marek. 

Domů
Sdílet
Diskuse