Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková ČTK
19. července 2023 16:57
Čas čtení 1:36

Kdyby nás bylo víc, eskalujeme napětí, reaguje policie na kritiku po demonstraci Romů a Romek v Krupce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kdyby nás bylo víc, eskalujeme napětí, reaguje policie na kritiku po demonstraci Romů a Romek v Krupce
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

Policie na Twitteru reagovala na údajnou nedostatečnou kontrolu úterní demonstrace Romů a Romek v Krupce na Teplicku. „Oceňujeme relativně klidný průběh,“ uvedli policisté.

Na Twitteru se objevilo video, v němž si procházející průvod Romů a Romek začne vyměňovat nadávky s dvojicí mužů, kteří na ně hledí z balkonu panelového domu. Poté po lidech na balkóně začnou lidé z průvodu házet odpadky a s útoky pokračují i poté, co se muži jdou schovat dovnitř. Byt, na který účastníci demonstrace zaútočili, byl situován v domě, před nímž stálo auto s ukrajinskou poznávací značkou.

Na úterní demonstraci se dostavily stovky Romů a Romek. Reagovali tak na vzrůstající napětí po nedělním konfliktu mezi několika lidmi na sídlišti Maršov. Kvůli incidentu obvinili policisté z výtržnictví 33letého muže z Moldavska. Policie již dříve vyvrátila informace, že se nedělního incidentu zúčastnili Ukrajinci. Napětí mezi Romy a Ukrajinci vzniklo již v červnu, kdy po incidentu poblíž Brněnské přehrady zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací měl být útočníkem právě Ukrajinec. Policie ale uvádí, že šlo o cizince.

Nečinnost policistů v Krupce se následně setkala s kritikou na sociálních sítích. „Zvýšená přítomnost pořádkových sil na místě by mohla vést k eskalaci napětí. Neznamená to, že jsme na akci nedohlíželi. Průběh jsme důsledně dokumentovali a záznamy budeme dále vyhodnocovat, především ve vztahu k některým projevům,“ reagovali policisté. 

Podle policie měla akce relativně poklidný průběh. „Demonstrace proběhla v poklidu, bez narušení veřejného pořádku. Nemuseli jsme zasahovat,“ uvedla policejní mluvčí Ilona Gazdošová. 



Budeme se zabývat událostmi v Bílině 


Policie se ale zabývá výtržnostmi v Bílině na Teplicku, které se odehrály v noci na středu. Nikdo při nich nebyl zraněn. Policie vyšetřuje události pro podezření z výtržnictví. ČTK to řekl krajský policejní mluvčí Kamil Marek.

7. dubna 2024 13:30 Čas čtení 5:18 Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká

Do Bíliny se zřejmě přesunuli někteří účastníci úterní demonstrace v nedaleké Krupce. Tam se sešlo několik stovek Romů, kteří požadovali větší bezpečnost a při pochodu se vymezovali vůči Ukrajincům. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a veškeré dění na sociálních sítích ze strany veřejnosti a stejně tak i samotné projevy na shromáždění, řekl ČTK Marek. 

Domů
Sdílet
Diskuse