Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
21. července 2023 v 14:00
Čas čtení 1:02

Meteorologové vydali výstrahu. Hrozí velmi silné bouřky i supercely

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Meteorologové vydali výstrahu. Hrozí velmi silné bouřky i supercely
Zdroj: Unsplash/NOAA/volně k užití

ČHMÚ očekává výskyt velmi silných bouřek doprovázených zejména silnými nárazy větru, kroupami přes 2 centimetry a srážkovými úhrny.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v pátek vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami. Výstraha platí pro celé Česko, velmi silné bouřky by měly udeřit zejména na Vysočině a v Jihočeském kraji, ale též v částech Plzeňského, Jihomoravského, Olomouckého, Pardubického a Moravskoslezského kraje. Doprovázet je mohou kroupy, přívalové srážky a silný vítr. Tvořit se mohou i supercely.

21. července 2023 v 12:40 Čas čtení 0:20 Obrazem: Evropu trápí rekordní vedra. Lidé se chladí v kašnách, Němci chtějí zavést letní siesty Obrazem: Evropu trápí rekordní vedra. Lidé se chladí v kašnách, Němci chtějí zavést letní siesty

Se suchem bouřky příliš nepomohou

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od pátečních 13 hodin do půlnoci pro části Jihočeského, Plzeňského, Pardubického a Jihomoravského kraje a Vysočinu. V nich meteorologové očekávají výskyt velmi silných bouřek doprovázených zejména silnými nárazy větru 60 až 90 kilometrů v hodině, kroupami přes 2 centimetry a srážkovými úhrny přes 30 milimetrů za krátký čas.

„Bouřky budou postupovat směrem k východu, případné supercely k jihovýchodu, výstraha pro východ území proto začíná platit později. Vysoký (oranžový) stupeň nebezpečí platí pro jižní Čechy a oblast Českomoravské vrchoviny, později i pro západní část Moravy, kde očekáváme i tvorbu supercel,“uvedl ČHMÚ.

Menší pravděpodobnost vzniku velmi silných bouří je na východě území a také v oblasti západních, středních a východních Čech, kde platí nízký (žlutý) stupeň nebezpečí. K večeru bude energie pro tvorbu bouřek od západu postupně ubývat.

21. července 2023 v 12:01 Čas čtení 1:39 Herec Dušek se snažil obhájit svá slova o rakovině. Marně. Tohle jsou reakce pacientů i odborné veřejnosti Herec Dušek se snažil obhájit svá slova o rakovině. Marně. Tohle jsou reakce pacientů i odborné veřejnosti

Pro celé Česko pak nadále platí i riziko vzniku a šíření požárů. Očekávané bouřky a přeháňky v pátek odpoledne, večer a v noci na sobotu podle meteorologů sucho příliš nezmírní. „Naopak se zdá, že hlavně v neděli se bude území s vysokým (oranžovým) stupněm nebezpečí v Čechách rozšiřovat,“ doplnili meteorologové.

Domů
Sdílet
Diskuse