Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
1. září 2023 7:02
Čas čtení 1:26

Sucho v Texasu odhalilo stopy dinosaurů staré 113 milionů let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sucho v Texasu odhalilo stopy dinosaurů staré 113 milionů let
Zdroj: Wikimedia Commons / Evolutionnumber9

Vysoké teploty a sucho v americkém Texasu odhalily ve vyschlém říčním korytě stopy dvou druhů dinosaurů staré 113 milionů let, informuje TASR na základě zprávy agentury DPA.

Přestože státní park Dinosaur Valley je znám výskytem stop dinosaurů, nové objevy výzkumníci nacházejí většinou pod vodou a sedimenty, proto nebývají na první pohled viditelné. Ředitel parku Jeff Davies uvedl, že dobrovolníci ve vyschlém korytě nyní našli 75 nových stop dinosaurů.

19. června 2023 9:37 Čas čtení 0:44 V Anglii objevili nový druh pancéřového dinosaura, může odhalovat až 145 milionů let staré souvislosti V Anglii objevili nový druh pancéřového dinosaura, může odhalovat až 145 milionů let staré souvislosti

„Opět máme velmi horký a suchý rok, proto se toho naši výzkumníci snaží využít. Hladina vody je nižší, než bývá běžně, stopy by normálně byly pod vodou,“ vysvětlil Davies. Objevy spojené s dinosaury způsobené suchem přicházejí z této oblasti již druhý rok po sobě. Okres Somervell, kde se park nachází, letos zasáhlo velké sucho, loňské objevy však podle mapy U.S. Drought Monitor přineslo sucho nejvyššího stupně.

Stopy dinosaurů nejsou jediným objevem, který sucha přinesla. Nízká hladina řeky Neches na východě Texasu umožnila rekreantovi na vodním skútru objevit vraky lodí, které se tam potopily během první světové války.

Stopy nejsou věčné

Výzkumníci objevili stopy se třemi prsty, které pravděpodobně patřily dinosaurovi druhu Acrocanthosaurus. Ten připomíná Tyrannosaura rexe. Acrocanthosaurus byl přibližně 4,5 metru vysoký predátor a vážil kolem 6350 kilogramů.


Jiné stopy pravděpodobně patřily dlouhokrkým dinosaurům druhu Sauropodseiden. Ti mohli dosáhnout výšky více než 30 metrů a hmotnosti téměř 40 tun. Sauropodseiden je „oficiálním dinosaurem“ státu Texas.

30. června 2023 8:30 Čas čtení 0:07 Dinosauří kvíz: Jak moc toho víš o prehistorických ještěrech? Dinosauří kvíz: Jak moc toho víš o prehistorických ještěrech?

Objevené stopy prozradily výzkumníkům nové informace o každodenním životě dinosaurů, například to, jak kráčeli či jak se k sobě navzájem chovali, ale také způsob držení těla, rychlost, jakou se pohybovali, nebo to, zda se pohybovali ve stádech, či o samotě. Stopy se zachovaly v měkkém říčním sedimentu, který vyschl a později se přeměnil na vápenec.


Podle Davise však stopy nezůstanou odhaleny natrvalo a po jednom či dvou vydatnějších deštích se opět ponoří pod vodu, kde je proud vody opět zanese usazeninami. Ty je pomáhají chránit před vodní erozí, ačkoli postupně jí dříve či později podlehnou i ony. Než se tak stane, výzkumníci je zmapují, vyfotografují, změří a vytvoří odlitky. Místní muzeum vystavuje stopy dinosaurů vybrané z řeky Paluxy v roce 1938. „Stopy zde nebudou věčně, děláme proto maximum, abychom tyto historické artefakty zachovali,“ uzavřel Davies.

Domů
Sdílet
Diskuse