Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
27. listopadu 2023 18:22
Čas čtení 1:13

Do Česka se opět dováží ruský plyn. Proudí přes slovenskou hranici

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Do Česka se opět dováží ruský plyn. Proudí přes slovenskou hranici
Zdroj: TASR/AP

Do Česka proudí od října ruský plyn. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na platformě X. Obchodníci ho dováží i přesto, že se bez něj země obejde.

Někteří obchodníci začali do Česka od října dovážet ruský plyn. Vyplývá to z dat Energetického regulačního úřadu. Z celkového objemu dodávek od ledna do konce října tvořil podle Jozefa Síkely ruský plyn 1,2 procenta.

27. listopadu 2023 10:47 Čas čtení 1:40 Ministr školství ke stávce: „Spory jsou normální, k jejich řešení ale nevedou emoce.“ Ministr školství ke stávce: „Spory jsou normální, k jejich řešení ale nevedou emoce.“

„Ruský plyn do Česka dovážet nepotřebujeme a zásoby na letošní zimu jsme si bez problémů vytvořili bez něj. Přesto ho začali někteří obchodníci od října dovážet. Dovoz ruského plynu do EU nepodléhá sankcím, protože některé země se bez něj ještě neobejdou. Považoval bych ale za správné, aby byli koncoví spotřebitelé informováni, jestli odebírají plyn od dodavatelů, kteří ruský plyn nakupují,“ uvedl na platformě X Síkela.

„Tato situace nemění nic na tom, že závislosti na ruském plynu jsme se definitivně zbavili,“ dodal.

Informace o konkrétních dovozcích podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěcha Srnky podléhají obchodnímu tajemství.

K situaci se vyjádřil i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda: „Od minulého měsíce se bez výraznějšího zájmu médií citelně prohlubuje závislost Česka na dovozu ruského plynu. Dovoz ruského plynu probíhá přes stanici v Lanžhotě na hranicích se Slovenskem. Až 40 % plynu, který nyní Česko dováží, je z Ruska. Narůstá i dovoz ruské ropy do ČR, letos je nejvyšší od roku 2010, ukazují data ČSÚ,“ napsal na platformě X.

Domů
Sdílet
Diskuse