Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
27. listopadu 2023 10:47
Čas čtení 1:40

Ministr školství ke stávce: „Spory jsou normální, k jejich řešení ale nevedou emoce.“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministr školství ke stávce: „Spory jsou normální, k jejich řešení ale nevedou emoce.“
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

Školské odbory vyhlásily celodenní stávku kvůli nesouhlasu s plánovanými škrty v rozpočtu pro resort školství. Kritizují hlavně snížení počtu hodin dotovaných MŠMT a změny ve financování nepedagogických pracovníků. Součástí bude demonstrace.

Zapojit se do ní má téměř 70 procent mateřských, základních i středních škol. Některé se kompletně zavřely, v jiných se zapojí jen část učitelského sboru a budou fungovat v omezeném provozu. Odbory předpovídají, že půjde o jeden z největších protestů v porevoluční historii. Počet stávkujících zatím nezveřejnily. Učitelská platforma zveřejnila mapu škol, které dnes zůstanou zavřené, je jich na tři tisíce, což jsou ale jen ty, které zapojení do stávky oznámily.

27. listopadu 2023 9:09 Čas čtení 1:06 Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené? Začala stávka škol. Jak dlouho potrvá a které jsou zavřené?

Prahou projde odpoledne protestní průvod z náměstí Jana Palacha na Malostranské náměstí. Zde bude pokračovat demonstrací.

V neděli večer se ke stávce na platformě X (dříve Twitter) vyjádřil ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který se rodičům omluvil za způsobené komplikace. Zveřejnil otevřený dopis, v němž veřejnost ujišťuje, že od svého nástupu do funkce dělá vše pro vyjednání nárůstu státního rozpočtu MŠMT.

„Byť státní rozpočet ještě není definitivně schválen, již teď je v něm kapitola školství jednou z mála, která i v době nezbytných úspor meziročně roste, v našem případě zatím o osm miliard korun. Již teď je jisté, že státní rozpočet umožní zvýšení platů učitelů v souladu se zákonem a vzroste počet pedagogických úvazků v důsledku nových i dělených tříd. Nezmění se (a ani se měnit neměl) systém přidělování míst asistentů pedagogů. A ano, i přesto, že rozpočet školství příští rok poroste, budou v některých jeho částech nutná úsporná opatření. Mohu vás nicméně ujistit, že se nechystají žádné ‚drastické‘ škrty, které by ohrozily kvalitu výuky vašich dětí,“ uvedl v dopise.

Domnívá se, že příčinou aktuální neshody je způsob financování, který byl nastaven mezi lety 2016 a 2018 a umožnil rychlé zvyšování počtu nových pracovních míst.

26. listopadu 2023 18:00 Čas čtení 2:09 Konec bakalářek v Česku? Univerzity nám řekly, zda kvůli AI zruší písemné práce Konec bakalářek v Česku? Univerzity nám řekly, zda kvůli AI zruší písemné práce

„Jsem připraven dále jednat s odbory, s řediteli různých typů škol i dalšími nevládními organizacemi o tom, jak systém financování našeho školství opravit. A ocením, když kromě obav budou formulovat vlastní návrhy řešení. Spory jsou normální součástí demokratického politického života, k jejich řešení ale nevedou emoce, nýbrž věcné argumenty. S tímto cílem hledání racionálního řešení je pozvu ke kulatému stolu, který proběhne v prosinci,“ zakončil dopis ministr.

Některé odborové svazy včetně Škoda Auto vyhlásily dvouhodinovou stávku. Symbolicky ji mají podpořit třeba zdravotníci nebo zaměstnanci pošty. Dopravu by narušit neměla, řidiči autobusů ji podporují třeba nasazením výstražných vest.

Podívejte se na záběry z pochodu stávkujících přímo v Praze:

Domů
Sdílet
Diskuse