Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
24. ledna 2024 v 7:14
Čas čtení 0:47

KALKUKAČKA: Nepřeplácíš za energie? Přinášíme návod, jak si správně spočítat zálohy

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
KALKUKAČKA: Nepřeplácíš za energie? Přinášíme návod, jak si správně spočítat zálohy
Zdroj: Unsplash/Anthony Indraus/volně k užití

S novým rokem přichází také vyúčtování energií a nové zálohy. Jak si zálohy nastavit tak, abys neměl*a nedoplatky ani přeplatky?

Ceny energií za poslední dobu klesají, což je dobrá zpráva. Každopádně to neznamená, že máš automaticky vyhráno, ještě si musíš správně nastavit zálohy tak, abys neměl*a moc vysoké nedoplatky ani přeplatky. S tím ti pomůže kalkulačka Ministerstva práce a sociálních věcí nebo ta od společnosti LP Energy. Pro obě je stěžejní dokument ročního vyúčtování.

23. ledna 2024 v 15:21 Čas čtení 0:51 Známe 10 nejlepších měst na světě pro rok 2024. Podívej se, která to jsou Známe 10 nejlepších měst na světě pro rok 2024. Podívej se, která to jsou

Pro výpočet zálohy přes kalkulačku ministerstva budeš potřebovat jen pár základních informací k odběrnému místu, očekávané roční spotřebě a ceně silové elektřiny. Jakmile vybereš kraj, tak budeš muset vyplnit distribuční sazbu. Tu najdeš v ročním vyúčtování. Malé byty s průměrnou spotřebou mívají D02d, pokud však používáš bojler, tak tvůj byt spadá pod kategorii D25d. I proto je potřeba podívat se do vyúčtování, v němž kromě této informace zjistíš i typ jističe, který je hned dalším okénkem kalkulačky. V dokumentu najdeš i všechny další potřebné informace.

Druhou možností výpočtu je kalkulačka společnosti LP Energy. Kromě informace, kterou potřebuješ znát i v kalkulačce ministerstva, musíš navíc vyplnit i distribuční území. V kolonce máš na výběr mezi ČEZ, EG.D nebo PRE. I tuhle informaci zjistíš v ročním vyúčtování.

Jakmile vyplníš všechna políčka, tak se ti zobrazí doporučená měsíční záloha společně s rozpisem roční faktury bez DPH.

Domů
Sdílet
Diskuse