Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno)

„Pravidla pro absence studentů a studentek jsou upravena sylaby jednotlivých předmětů a také Studijním a zkušebním řádem Ostravské univerzity. V sylabech předmětů jsou stanoveny podmínky pro absolvování předmětu včetně informace, jaký je postup v případě, že má student či studentka vynucenou absenci,“ sdělila Ondrejková.

29. dubna 2024 16:00 Čas čtení 3:38 „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B

Menstruační volno po vzoru francouzské vysoké školy nemá v plánu zavést ani Univerzita Hradec Králové, zároveň však takovou možnost do budoucna nevylučuje. „V tuto chvíli na Univerzitě Hradec Králové (UHK) možnost zavedení menstruačního volna nediskutujeme. Máme za to, že v současnosti nastavený systém je adekvátní, respektující a odpovídající. Samozřejmě budeme sledovat zkušenosti univerzit zavádějících tento institut a jakoukoliv dobrou praxí se můžeme v budoucnu inspirovat,“ řekl mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Stejně to má Mendelova univerzita v Brně. „O zavedení menstruačního volna pro studující aktuálně neuvažujeme, toto téma zatím žádný ze zástupců studentů v univerzitních orgánech nenavrhl jako problém k řešení. Náš studijní a zkušební řád neukládá apriorní povinnost docházky, tu může definovat garant předmětu v rámci studijních povinností. Tyto podmínky zatím nejspíše samy o sobě dávají studujícím dostatečný prostor pro řešení životních situací, a nemusí to být tudíž řešeno centrálním univerzitním nařízením,“ uvedla tisková mluvčí Tereza Pospíchalová.

Plány na zavedení menstruačního volna v současné době nemá ani univerzita v Pardubicích. „Univerzita Pardubice takovou možnost v tuto chvíli nezvažuje,“ uvedla vedoucí oddělení propagace Univerzity Pardubice Martina Macková.

20. února 2024 8:00 Čas čtení 4:36 Týden jsem chodila bez kalhotek. V tramvaji jsem si nesedala a neustále jsem musela prát Týden jsem chodila bez kalhotek. V tramvaji jsem si nesedala a neustále jsem musela prát

Menstruační pomůcky zdarma 

Další z oslovených vysokých škol byla Západočeská univerzita v Plzni. „Ačkoliv se vedení Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v současnosti nechystá menstruační volno zavést, téma vnímáme jako důležité a ombudsman ZČU uvažuje o jeho zanesení do Plánu rovných příležitostí ZČU na nadcházející období, který se bude zpracovávat v druhé polovině letošního roku. V současné době se ZČU řídí plánem pro období 2022–⁠⁠⁠⁠⁠2024,“ řekl nám Pavel Korelus ze Západočeské univerzity.

„Nicméně už během tohoto semestru se bude i díky iniciativě Feministického univerzitního kroužku na dvou fakultách ZČU spouštět projekt Menstruační pohotovost. Na vybraných dámských toaletách fakulty filozofické a fakulty aplikovaných věd budou díky němu volně k dispozici menstruační pomůcky. Půjde přitom o pilotní projekt, který by se měl v budoucnu rozšířit i na další fakulty,“ nastínil plány Korelus.

Redakce dotaz ohledně zavedení menstruačního volna dále zaslala také Univerzitě Palackého v Olomouci, Jihočeské univerzitě a Univerzitě J. E. Purkyně. Odpověď od těchto institucí jsme zatím nedostali.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse