Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. února 2024 16:30
Čas čtení 0:36

Francouzská univerzita zavádí menstruační volno. Poskytne ho všem studentům a studentkám

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francouzská univerzita zavádí menstruační volno. Poskytne ho všem studentům a studentkám
Zdroj: Freepik/@diana.grytsku/volně k užití

Univerzita Paula Valéryho ve francouzském městě Montpellier zavedla menstruační volno. Studentky i studenti budou mít od září nárok na deset omluvených dní ve školním roce, aniž by k tomu potřebovali lékařské potvrzení.

Škola chce vyjít vstříc také transgender studentům, které by mohla nutnost žádat o volno jiným způsobem než ženy stavět do nepříjemné pozice. Proto se ho rozhodla poskytnout všem. Informoval o tom zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Martin Balucha.

19. února 2024 14:38 Čas čtení 0:45 Oblíbené nudistické pláži hrozí zrušení. Proč začala vadit nahota? Oblíbené nudistické pláži hrozí zrušení. Proč začala vadit nahota?

Škola se dle slov mluvčího nejvýznamnějšího odborového svazu na univerzitě Fabiena Bona inspirovala u firmy, která v Montpellieru zavedla volno už před několika lety. Univerzita teď jde příkladem pro další francouzské vysoké školy. „V Montpellieru máme firmu, která před lety jako první ve Francii zavedla menstruační volno. Montpellier je v tomto ohledu napřed,“ vysvětlil.


Menstruační volno už zavedli také na univerzitě v Paříži, Angers nebo Rennes a postupně by se tak mohlo šířit po celé zemi, stejně jako ve Španělsku, kde ho parlament schválil již loni. „Myslím, že postupně bude menstruační volno vnímané jako rodičovská dovolená. Bude součástí chodu firem i úřadů,“ dodal Fabien Bon.

A jaký máš na menstruační volno názor ty?

Anketa:
Měly by menstruační volno zavést i české univerzity?
Samozřejmě, to je super krok!
Nemyslím si, že je to vhodné.
Samozřejmě, to je super krok!
71 %
Nemyslím si, že je to vhodné.
29 %
Domů
Sdílet
Diskuse