Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
9. března 2024 7:00
Čas čtení 2:18

Rok Petra Pavla ve funkci: Podívej se na nejdůležitější momenty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rok Petra Pavla ve funkci: Podívej se na nejdůležitější momenty
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V sobotu je to přesně rok od chvíle, kdy Petr Pavel usedl do křesla prezidenta republiky. Podívej se na nejdůležitější momenty z jeho prvního roku v úřadu.

Petr Pavel byl zvolen českým prezidentem v lednu 2024, když v druhém kole porazil protikandidáta Andreje Babiše. Po deseti letech tak ve funkci hlavy státu vystřídal Miloše Zemana.

Jaký byl Pavlův první rok?

Inaugurace

Nově zvolený prezident Petr Pavel nastoupil do funkce 9. března 2023 složením prezidentského slibu na společném zasedání obou komor Parlamentu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Slavnostního aktu se zúčastnilo více než osm stovek hostů, mezi nimi poslanci, senátoři, členové vlády i bývalí prezidenti. Po skončení inaugurace prezidentský pár pozdravil z prezidentského balkonu shromážděný dav na třetím nádvoří Hradu. 

Inaugurace
Zdroj: Pražský hrad

První zahraniční cesta

Hned čtvrtý den po inauguraci zamířil Petr Pavel na Slovensko, které je již od vzniku samostatné České republiky tradičně místem, kam čeští prezidenti přijíždějí na svoji první zahraniční cestu. Během návštěvy se setkal s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, uctil památku obětí teroristického útoku v bratislavském klubu Tepláreň a také památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. 

Petr Pavel, Zuzana Čaputová
Zdroj: Pražský hrad / Tomáš Fongus

Změna valorizace důchodů 

Jednou z prvních věcí, které musel Petr Pavel po nástupu řešit, byla novela zákona o penzích. Podle původních plánů měli důchodci v rámci valorizace dostat přidáno 1770 korun, penze se však nakonec zvýšily pouze o 760 korun. Pavel novelu podepsal, argumentoval přitom tím, že podle původních plánů by si přilepšili zejména důchodci s vyššími penzemi. Prezident nakonec podpořil přezkoumání návrhu Ústavním soudem, který ho neshledal protiústavním. 

Korunovace

V květnu 2023 vyrazil prezident na zahraniční cestu do Velké Británie, kde se společně s manželkou zúčastnil korunovace krále Karla III. Během návštěvy se prezidentský pár setkal mimo jiné s potomky československých vojáků, kteří během druhé světové války působili ve Velké Británii.

Petr Pavel
Zdroj: Pražský hrad / Jolly Thompson a velvyslanectví Londýn

Jmenování ústavních soudců

Během prvního roku jmenoval Petr Pavel hned devět soudců Ústavního soudu. Jedním z jeho prvních úkolů bylo také vybrat nástupce dlouholetého předsedy Pavla Rychetského. Tím v srpnu 2023 jmenoval bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu. 

Petr Pavel, Josef Baxa, Jmenování
Zdroj: Pražský hrad

Na motorce bez helmy 

V srpnu 2023 odvysílala stanice CNN Prima News záběry prezidenta, jak jede na své oblíbené motorce bez helmy, která je při jízdě na motocyklu povinná. Pavel se následně za incident omluvil a slíbil finančně podpořit lidi, do jejichž životů zasáhla dopravní nehoda. 

Mezi zájmy bývalého generála patří cestování, lyžování, fotografie, knihy a motocykl. Doma má také kočku jménem Micka.
Mezi zájmy bývalého generála patří cestování, lyžování, fotografie, knihy a motocykl. Doma má také kočku jménem Micka. Zdroj: Generál Pavel

Zasedání Valného shromáždění OSN

V září 2023 vyrazil prezident Pavel na pracovní cestu do USA, kde mimo jiné vystoupil na zasedání Valného shromáždění OSN. Ve svém projevu kritizoval ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině. Ve spojených státech se také setkal s prezidentem Korejské republiky, jordánským králem Abdaláhem II. či s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Třešničkou na dortu byl prezidentův běh v newyorském Central Parku. 

Petr Pavel
Zdroj: Pražský hrad

Státní vyznamenání

V říjnu Petr Pavel poprvé předával státní vyznamenání. Obdrželi ho například bývalý předseda vlády a Senátu a právník Petr Pithart, donedávna předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo zpěvačka Marta Kubišová. Kompletní seznam oceněných najdeš tady.

Petr Pavel, Eva Pavlová
Zdroj: TASR/AP

Odchod mluvčí

Na začátku října prezidentskou kancelář opustila mluvčí Markéta Řeháková. Ta svůj krok vysvětlila tím, že chtěla předejít spekulacím o napjatých vztazích v prezidentově týmu, které se v mediálním prostoru v té době objevovaly. Jejími nástupci se stali Eva Hromádková a Vojtěch Šeliga. 

Markéta Řeháková.
Markéta Řeháková. Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Odchod kancléřky

Na konci letošního ledna skončila na Hradě vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková, kterou ve funkci nahradil bývalý ředitel Aspen Institutu Milan Vašina. Vohralíková ve funkci podle zjištění serveru Seznam Zprávy skončila po konfliktu s prezidentovým poradcem Petrem Kolářem. Stalo se tak nedlouho poté, co Hrad stáhl žádost o Kolářovu bezpečnostní prověrku.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností, kterou jsem dostala. Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná,“ komentovala svůj odchod Vohralíková. 

Jana Vohralíková.
Jana Vohralíková. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)
Domů
Sdílet
Diskuse