Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
26. dubna 2024 11:17
Čas čtení 0:53

Takhle vypadá nejžádanější byt v Praze. O luxus lidé nestojí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Takhle vypadá nejžádanější byt v Praze. O luxus lidé nestojí
Zdroj: Home Portal

Pražané nejčastěji vyhledávají bydlení v klidném prostředí a s dostupnou infrastrukturou. Vyplývá to z dat realitního tržiště Home Portal, které se specializuje na novostavby.

V hlavním městě v posledních letech přibývá developerských projektů, které na trh přinesou až tisíce nových bytů. Nová výstavba se v současnosti soustředí především do oblastí mimo centrum města, což odpovídá preferencím velké části zákazníků. 

26. dubna 2024 7:21 Čas čtení 0:44 V Evropě v druhé polovině loňského roku klesaly ceny elektřiny i plynu. V Česku to bylo naopak V Evropě v druhé polovině loňského roku klesaly ceny elektřiny i plynu. V Česku to bylo naopak

„Aktuálně nejžádanější rezidenční projekty se zaměřují na poskytnutí kvalitního bydlení za dostupnou cenu,“ říká ředitel společnosti Home Portal Jan Vitvera, podle něhož se mezi nejžádanější lokality řadí Modřany, Libeň, Vysočany či Kbely. Na atraktivitě naopak ztrácejí luxusní zrenomované nemovitosti v historické zástavbě v centru Prahy. 

Nejpopulárnější byty mají dispozici 2+kk, nedisponují kuchyní a pohybují se v cenovém rozmezí kolem 120 až 140 tisíc korun za metr čtvereční. Zákazníci preferují lokality s dobrou dostupností do centra města, které se zároveň nenacházejí na úplné periferii. 

Krize bydlení pokračuje 

I přes vyšší míru výstavby však v hlavním městě pokračuje hluboká bytová krize, která je v Praze vůbec nejhorší v celé Evropě. Podle nedávné studie organizace Arnika se ceny bytů v Praze od roku 2010 více než zdvojnásobily, v posledních letech vzrostly o 30 procent. 

27. března 2024 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Mezi hlavní důvody současné krize patří nízký počet postavených bytů. Olej do ohně podle autorů studie přidává také podoba nových bytů, jejichž ceny se pohybují velmi vysoko a nejsou tak dostupné pro nízkopříjmové obyvatelstvo. V bytové nouzi se přitom aktuálně nachází 35 až 62 tisíc českých domácností, dalších 130 až 180 tisíc je navíc ohroženo ztrátou bydlení.

Domů
Sdílet
Diskuse