Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
25. května 2024 v 14:00
Čas čtení 0:36

U našich soudů se možná zavede kratší pracovní týden. Jak by to vypadalo?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
U našich soudů se možná zavede kratší pracovní týden. Jak by to vypadalo?
Zdroj: Unsplash / Tim van der Kuip

Polsko zvažuje dva návrhy, kterými by šel pracovní týden zkrátit. Zkoumá možnost, že by lidé pracovali jen 35 hodin v týdnu nebo by do práce vůbec nechodili v pátek.

„Uplynulo už více než 100 let od zavedení osmihodinové pracovní doby, skoro před půl stoletím se zavedly volné soboty. Od té doby se toho hodně změnilo, a tak by se mohl udělat další krok, či alespoň zahájit dialog na toto téma,“ uvedla polská ministryně práce a sociálních věcí Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Informují o tom noviny Waborcza.

Dále poznamenala, že už neplatí, že čím déle zaměstnanec v práci stráví, tím produktivnější je. V jejím pohledu hraje velkou roli také syndrom vyhoření a ztráta motivace. Těmto věcem se dle ní totiž lze vyhnout kratším pracovním týdnem, odpočatý zaměstnanec je totiž zároveň i kreativnější.

Dle jejích rozhovorů se zaměstnavateli a zaměstnanci to zatím vypadá, že bude lepší zavést čtyřdenní pracovní týden s tím, že by byla zachována osmihodinová pracovní doba. Dle ní by se nový systém dal implementovat postupně, nejdříve by byly volné první dva pátky v měsíci a poté by se přešlo na všechny.

Anketa:
Byl*a bys pro zavedení kratšího pracovního týdne?
Ano.
Ne.
Ano.
98 %
Ne.
2 %
Domů
Sdílet
Diskuse