Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
28. května 2024 v 8:12
Čas čtení 0:36

Volby do europarlamentu se blíží. Jak si zařídit voličský průkaz?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volby do europarlamentu se blíží. Jak si zařídit voličský průkaz?
Zdroj: Pexels/volně k užití

Účastnit se je možné jen na území ČR a ve vlastním volebním okrsku. Pokud volič*ka nechce nebo nemůže ve svém okrsku být, musí si zařídit voličský průkaz, díky kterému lze hlasovat ve kterékoliv volební místnosti na území Česka.

Do Evropského parlamentu mohou volit všichni občané ČR ve věku nad 18 let, dále také občané jiných členských států EU nad 18 let, kteří jsou nejméně 45 dní přede dnem voleb přihlášeni k trvalému nebo přechodnému pobytu na území republiky.

27. května 2024 v 15:53 Čas čtení 0:32 Dominik Feri nastoupil podle médií do vězení (Aktualizováno) Dominik Feri nastoupil podle médií do vězení (Aktualizováno)

Požádat o průkaz je možné ode dne vyhlášení voleb, a to elektronicky přes Portál občana, poštou nebo osobně. Písemná žádost musí být doručena nejpozději sedm dní přede dnem voleb, tedy týden před volbami, v pátek ve čtyři hodiny odpoledne. Osobně je možné požádat nejpozději dva dny přede dnem voleb, tedy 5. června, a to na obecním úřadě v místě trvalého bydliště.

O průkaz může zažádat jen volič*ka sám*sama, převzít ho však může pověřená osoba, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče nebo voličky. Vydání voličského průkazu je zdarma.

V případě ztráty průkazu volit nelze. Není možné vydat více než jeden voličský průkaz, aby se zabránilo dvojímu hlasování. Více informací najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse