Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
30. června 2024 v 8:00
Čas čtení 0:57

Revoluce v antikoncepci pro muže. Díky vědeckému pokroku bude stačit natřít si na ramena hormonální gel

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené

Hormonální gel podle vědců dosahuje dokonce lepších výsledků než antikoncepce určená ženám.

Na zasedání Endocrine Society v Bostonu v červnu vědci oznámili, že jsou o krok blíže k tomu, aby se mužská antikoncepce stala realitou. V současnosti mají muži velmi omezené možnosti. Buď sahají po tradičních kondomech, nebo se rozhodnou pro invazivnější vasektomii. Revolucí v antikoncepci pro muže by mohl být hormonální gel, který si stačí natřít na ramena, píše Huffpost.

13. června 2024 v 14:57 Čas čtení 0:37 Sex s roboty? Ženy ho upřednostní už v roce 2025, tvrdí futurolog Sex s roboty? Ženy ho upřednostní už v roce 2025, tvrdí futurolog

Podle vědců dosahuje dokonce lepších výsledků než antikoncepce určená ženám. Gel vyvinul National Institutes of Health a nezisková společnost Population Council. Obsahuje dvě klíčové složky – nestoron, který je syntetickou verzí pohlavního hormonu progesteronu, a testosteron, mužský pohlavní hormon.

Nestoron potlačuje produkci testosteronu ve varlatech a následně i vývoj spermií. Antikoncepce by měla fungovat na principu snižování hladiny hormonů ve varlatech včetně testosteronu, které odpovídají za mužskou plodnost. Nežádoucím účinkem snížení testosteronu v krvi by mohlo být snížené libido.

sex kondom
Zdroj: Unsplash/Dainis Graveris/volně k užití

Řešením je proto syntetický testosteron obsažený v gelu. Gel tak sice na jedné straně způsobuje dočasnou neplodnost, na druhé straně však stabilizuje hladinu testosteronu a minimalizuje vedlejší účinky.

13. června 2024 v 8:00 Čas čtení 8:10 „Měla jsem pocit, že mě to roztrhne zevnitř.“ Bolest žen při zavedení nitroděložního tělíska někteří lékaři prostě neřeší „Měla jsem pocit, že mě to roztrhne zevnitř.“ Bolest žen při zavedení nitroděložního tělíska někteří lékaři prostě neřeší

Výsledky studií ukázaly, že užívání gelu bylo u 86 % mužů natolik účinné, že již po 15. týdnu došlo k poklesu počtu spermií, při kterém by otěhotnění nebylo možné.

U menšiny mužů stačila aplikace gelu po dobu čtyř až osmi týdnů k potlačení produkce spermií. „Výsledky nás opravdu nadchly. Zdá se, že tato kombinace poskytuje lepší a rychlejší účinek, než jsme očekávali,“ řekla pro Huffpost Diana Blithe, vedoucí pobočky Národního institutu pro zdraví dětí a lidského rozvoje NIH. 

Anketa:
Zkusil bys novou formu antikoncepce pro muže? 
Určitě.
Rozhodně ne.
Možná.
Určitě.
30 %
Rozhodně ne.
30 %
Možná.
39 %
Domů
Sdílet
Diskuse