Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
10. července 2024 v 13:18
Čas čtení 0:56

Tělo nezvěstného horolezce našli po 22 letech. Díky ledu zůstalo neporušené

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tělo nezvěstného horolezce našli po 22 letech. Díky ledu zůstalo neporušené
Zdroj: TASR/AP

Po 22 letech našli horolezci v peruánských Andách tělo nezvěstného Billa Stampfla, kterého v roce 2002 zasypala lavina.

Američtí bratři Ryan Cooper a Wesley Waren sestupovali po neúspěšném pokusu o dosáhnutí vrcholu hory Huascarán. Ve výšce 5000 metrů narazili na objekt, který nezapadal do krajiny. Po jeho ohledání zjistili, že se jedná o dlouho ztraceného horolezce Billa Stampfla.

8. července 2024 v 16:48 Čas čtení 1:02 „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru „Do Německa už se nevrátím,“ prohlásil slavný fotbalista. Prý by se bál o dceru

Ostatky zůstaly v ledu zachovány. Stejně tak snubní prsten, helma, horolezecké boty či bunda byly neporušené. Zub času se nepodepsal ani na obsahu batohu, díky pasu v něm mohli američtí horolezci Billa Stampfla identifikovat.

Tragédie, při níž zůstali pod lavinou tři horolezci včetně Billa Stampfla, se odehrála 24. června 2002. Jejich těla, s výjimkou jednoho z nich, nebyla v té době nalezena. Po odhalení Stampflova těla zbývá stále ještě nezvěstné tělo posledního z výpravy. Pozůstalí doufali, že ho naleznou přivázané provazem k Stampflovi, bohužel se tak ale nestalo.

Peruánská asociace horských záchranářů ve spolupráci s národní policií tělo vyzvedla a snesla dolů z hory. Následně ho převezli do márnice ve městě Yungay k pitvě.

9. července 2024 v 11:10 Čas čtení 0:39 Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády Těchto 16 minipivovarů se představí v Českém domě v Paříži během olympiády

K objevu pravděpodobně napomohlo globální oteplování, které způsobilo tání ledu na místě, které je považováno za nejvyšší tropické pohoří na světě. „Byl zcela obnažen a už nebyl v ledu. Došlo k procesu rozmrazování,“ řekl jeden z nálezců pro CNN.

Domů
Sdílet
Diskuse