Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
4. července 2024 v 16:21
Čas čtení 0:54

Náhrada za Bidena? Trumpa může podle průzkumu porazit jen žena, která v Bílém domě už byla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Joea Bidena by v kandidatuře v nadcházejících prezidentských volbách měla podle voličů nahradit bývalá první dáma Michelle Obama. Vyplývá to z průzkumu, podle něhož by pro ni byla ochotna hlasovat až polovina Američanů a Američanek.

Spisovatelka a advokátka, která v Bílém domě strávila osm let po boku někdejšího prezidenta Baracka Obamy, před Trumpem náskok až 11 procentních bodů. Pro její kandidaturu se vyslovilo 55 procent respondentů, naopak 42 procent dotázaných s tímto nápadem nesouhlasí. 

3. července 2024 v 8:46 Čas čtení 0:36 Čekají nás hned dva státní svátky. Koukni, jak je to s otevírací dobou Čekají nás hned dva státní svátky. Koukni, jak je to s otevírací dobou

Už v roce 2019 však Obama uvedla, že nemá zájem ucházet se o jakoukoli veřejnou funkci. Nedávno se ve stejném duchu vyjádřila v talkshow moderátorky Oprah Winfrey, kde se nechala slyšet, že v nadcházejících volbách kandidovat nechce. 

Je také nutné podotknout, že pokud by se bývalá první dáma skutečně rozhodla o prezidentskou funkci ucházet, nebyl by pro ni lehký úkol nahradit v kandidatuře současného prezidenta. Nezúčastnila se totiž primárek Demokratické strany, které jsou předpokladem pro zisk nominace. Jiná situace by byla, kdyby se Joe Biden sám vzdal kandidatury.

Michelle Obama
Zdroj: Wikimedia Commons / By Tim Pierce - Own work

Odstoupení Joea Bidena z prezidentského klání je jedním z aktuálních témat. Dokonce i někteří členové Demokratické strany chtějí, aby současný lídr USA boj o Bílý dům vzdal. Jako první Bidena k odstoupení vyzval člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett. 

2. července 2024 v 13:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Víš, kolik let je těmto hollywoodským celebritám? Možná se budeš divit KVÍZ: Víš, kolik let je těmto hollywoodským celebritám? Možná se budeš divit

Spekulace ohledně Bidenova zdravotního stavu rozvířila zejména první debata s Donaldem Trumpem. „Prezidentův tým se od té doby usilovně snaží přesvědčit hlavní sponzory předvolební kampaně, že šlo jen o náhodnou indispozici, poznamenala agentura Reuters. Bidenův slabý výkon vyvolal okamžitou paniku i mezi jeho nejzarytějšími příznivci,“ informuje ČT24.

Právě Barack a Michelle Obamovi byli mezi těmi, kteří Bidena po zmíněné debatě podpořili.

Domů
Sdílet
Diskuse