Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
20. července 2024 v 11:00
Čas čtení 0:58

Adidas se omluvil za kontroverzní kampaň. Bellu Hadid stáhl ze sítí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Adidas se omluvil za kontroverzní kampaň. Bellu Hadid stáhl ze sítí
Zdroj: Getty Images

Nová kampaň ke kolekci tenisek SL 72 inspirovaných olympijskými hrami v Mnichově roku 1972 vzbudila bouřlivé reakce.

Problémem byla jedna z ambasadorek. V reklamách na boty se totiž objevila i modelka Bella Hadid. Její otec pochází z Palestiny a sama modelka se svým původem netají, naopak veřejně vystupuje jako „hrdá Palestinka“. V minulosti byla obviněna i z antisemitismu a například v prosinci 2017 pochodovala proti rozhodnutí bývalého prezidenta Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

18. července 2024 v 15:00 Čas čtení 4:59 Kam v červenci do letního kina? Oppenheimera a další 4 filmy můžeš vidět zadarmo Kam v červenci do letního kina? Oppenheimera a další 4 filmy můžeš vidět zadarmo
20. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:44 Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy
21. července 2024 v 8:00 Čas čtení 4:11 Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů?

To v souvislosti s akcí, kterou mají nové boty připomínat, ale vyvolalo rozpačité reakce. Na olympijských hrách v Mnichově 1972 totiž došlo k teroristickému útoku palestinské militantní skupiny Černé září, během kterého zemřelo 11 izraelských sportovců a jeden německý policista. Spousta lidí na sociálních sítích tak zpochybňuje, zda je vhodné, aby kolekci promovala právě Bella Hadid.

Bella Hadid Coperni.
Bella Hadid Coperni. Zdroj: Getty Images/Bella Hadid

K situaci se vyjádřil i Americký Židovský Výbor (AJC) na sociální síti X. „To, že si Adidas pro připomenutí této temné olympiády vybral hlasitou protiizraelskou modelku, je buď obrovské nedopatření, nebo záměrně podněcující. Ani jedno není přijatelné,“ napsal.

18. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:27 Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně

„Jsme si vědomi toho, že došlo ke spojení s tragickými historickými událostmi – ačkoli zcela neúmyslné – a omlouváme se za jakékoli rozrušení nebo způsobené utrpení,“ uvedla společnost Adidas ve čtvrtek v prohlášení pro USA TODAY Sports. „V důsledku toho revidujeme zbývající část kampaně. Věříme ve sport jako sjednocující sílu na celém světě a budeme se i nadále snažit prosazovat rozmanitost a rovnost ve všem, co děláme.“

Adidas tak už Bellu Hadid stáhl z kampaní na sociálních sítích i z webových stránek. Ostatní zapojení umělci v ní však zdá se pokračují. 

Domů
Sdílet
Diskuse