Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
28. srpna 2024 v 10:15
Čas čtení 0:49

Mladý Rus krutě znásilnil a zabil důchodkyni. Putin muže omilostnil a poslal ho na frontu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mladý Rus krutě znásilnil a zabil důchodkyni. Putin muže omilostnil a poslal ho na frontu
Zdroj: TASR/AP

Kdysi už byl odsouzen na 14 let a podruhé dokonce na 22 let.

  • Bývalý ruský trestanec Ivan Rossomachin, původně odsouzený na 14 let za vraždu, se po dvou letech vězení připojil k Wagnerově skupině, soukromé žoldnéřské armádě, aby bojoval na Ukrajině.
  • Po návratu z války však vyhrožoval vesničanům smrtí a o několik dní později znásilnil a mimořádně krutým způsobem zavraždil pětaosmdesátiletou důchodkyni. Přesto mu prezident Vladimir Putin udělil milost.
  • Za svůj ohavný čin dostal devětadvacetiletý Rossomachin 22 let vězení, ale po podpisu smlouvy s ruským ministerstvem obrany byl opět propuštěn a poslán zpět na frontu.
  • Tento odsouzenec tak dvakrát unikl spravedlnosti, když byl omilostněn výměnou za svou účast ve válce, upozorňuje portál Meduza.

Proč je to důležité: Případ ukazuje, do jaké míry je ruský režim ochoten ignorovat zákony, důstojnost vyhaslého lidského života a lidská práva, aby dosáhl svých cílů. Incident také poukazuje na nebezpečné důsledky politiky, která umožňuje odsouzeným zločincům získat zpět svobodu.

24. srpna 2024 v 15:48 Čas čtení 0:47 VIDEO: Zelenskyj posílá Putinovi tvrdý vzkaz. Moskva prý pozná, co je to odplata VIDEO: Zelenskyj posílá Putinovi tvrdý vzkaz. Moskva prý pozná, co je to odplata

Širší souvislosti: Během války na Ukrajině se ruská vláda spoléhá na žoldáky, včetně trestanců, kteří jsou ochotni bojovat výměnou za prominutí trestu. Případ Ivana Rossomachina vzbudil zvláštní pozornost, protože jde o jeden z prvních případů, kdy se odsouzený, kterému Putin udělil milost výměnou za účast ve válce, znovu dopustil trestného činu. Dříve verbovala odsouzené do války pouze Wagnerova skupina, nyní tak činí i ruské ministerstvo obrany.

Domů
Sdílet
Diskuse