Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna-Marie Hanzlíková
dnes 2. října 2024 v 15:09
Čas čtení 0:30

Díky cizincům možná naroste mzda i českým pracovníkům. Jak je to možné?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Díky cizincům možná naroste mzda i českým pracovníkům. Jak je to možné?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Za možný nárůst může lov pracovníků v zemích mimo Evropskou unii.

Česká minimální mzda činí 20 800 korun. Některé firmy však mají problém s obsazováním pozic českými pracovníky, a tak se po pracovní síle rozhlíží v zahraničí.

Pro ty pak platí jiná hranice, takzvaná minimální výplata pro pracovníka dovezeného ze zahraničí. Podle zjištění Seznam Zpráv by měla činit 29 120 korun, tedy 1,4násobek zmíněné minimální mzdy.

2. března 2023 v 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden
28. září 2024 v 8:31 Čas čtení 6:43 Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“
9. srpna 2024 v 7:30 Čas čtení 0:43 Minimální mzda u nás nepokryje ani základní potřeby. Studie tvrdí, že by měla vyrůst i o 60 procent Minimální mzda u nás nepokryje ani základní potřeby. Studie tvrdí, že by měla vyrůst i o 60 procent

V takovém případě by však firmy musely upravit výplatu i pro české pracovníky na vyšší částku. Jinak by totiž šlo o diskriminaci.

Jak je to možné? Firmy totiž využívají program kvalifikovaný zaměstnanec. Ten má za cíl zrychlit proces náboru zahraničního pracovníka, zjednodušuje tedy administrativu. Výměnou za to pak stát určuje kritéria, jako je právě výše platu. Tento program funguje od roku 2019 a dosud jím prošlo 89 tisíc pracovníků. 

Domů
Sdílet
Diskuse