Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ella Petrová
dnes 3. října 2024 v 11:12
Čas čtení 0:50

Krvácivá horečka marburg: U sousedů mají dva lidé podezření na hrozivou nemoc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Krvácivá horečka marburg: U sousedů mají dva lidé podezření na hrozivou nemoc
Zdroj: TASR/AFP – Prahash Singh (ilustrační foto)

Nákaza krvácivou horečkou marburg je životu nebezpečná. Momentálně se dva lidé v Hamburku podrobují vyšetření.

Důvodem možné nákazy je, že jedna z vyšetřovaných osob nedávno pracovala v nemocnici ve Rwandě, kde se léčili lidé nakažení právě virem marburg. Dvojice podnikla cestu vlakem z Frankfurtu nad Mohanem směrem do Hamburku, během níž začala pociťovat příznaky této nemoci. U muže se projevily příznaky podobné chřipce. Informuje o tom Česká televize.

3. října 2024 v 10:11 Čas čtení 0:30 Hygienici v hypermarketu našli mrtvé myši i trus. Havířov bojuje s přemnožením hlodavců Hygienici v hypermarketu našli mrtvé myši i trus. Havířov bojuje s přemnožením hlodavců
3. října 2024 v 7:01 Čas čtení 0:44 Z práce do hrobu? Podle Jurečky budou lidé odcházet do důchodu nejpozději v 67 letech Z práce do hrobu? Podle Jurečky budou lidé odcházet do důchodu nejpozději v 67 letech
2. října 2024 v 11:31 Čas čtení 0:32 Alza spouští vlastní lékárnu. Prášky si vyzvedneš i v boxu Alza spouští vlastní lékárnu. Prášky si vyzvedneš i v boxu

Z toho důvodu se ve středu na nějakou dobu uzavřelo jedno z nástupišť hamburského hlavního nádraží, kam dva zmínění dorazili, zdravotníci ve speciálních oblecích zasahovali přímo ve vlaku. Nakonec byla dvojice převezena do nemocnice, kde právě podstupuje vyšetření.
 
Jedná se o velmi závažnou nemoc. Úmrtnost u viru marburg se pohybuje mezi 24 a 88 procenty a šíří se přímým kontaktem s tělesnými tekutinami nakažených. Nákaza se projevuje bolestí hlavy a svalů, krvácením z různých tělesných otvorů a zvracením krve.

1. října 2024 v 14:46 Čas čtení 0:35 Tady bys raději neměl*a tankovat. Další čerpací stanice dostaly pokuty za nekvalitní paliva Tady bys raději neměl*a tankovat. Další čerpací stanice dostaly pokuty za nekvalitní paliva

Poprvé byl zmíněný virus identifikován v roce 1967 během epidemií v Německu a Srbsku v souvislosti s laboratorní prací s opicemi dovezenými z Ugandy. Největší epidemie propukla v Angole v roce 2005, kde se nakazilo 374 lidí, z nichž 329 zemřelo (88% úmrtnost). 
 
Proti viru neexistuje schválená léčba ani vakcína. Vědci vyvíjejí experimentální vakcíny, jako je Ad3-Marburg, která vyvolává imunitní reakci a mohla by být zásadní pro potlačení epidemií v Africe, kde je virus nejrozšířenější.

Zpět
Sdílet
Diskuse