Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
12. dubna 2023 18:08
Čas čtení 1:47

Sex bez souhlasu by měl být trestný čin, myslí si 69 procent Češek. Co dalšího ukázal průzkum?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sex bez souhlasu by měl být trestný čin, myslí si 69 procent Češek. Co dalšího ukázal průzkum?
Zdroj: Pexels/cottonbro studios/volně k užití

Nový průzkum pro spolek Konsent ukázal, že pouze třetina lidí v Česku si myslí, že je u nás zajištěna spravedlnost. A přináší i další překvapivá data.

Většina Čechů a Češek chápe potřebu souhlasu v sexu a je pro jeho zavedení do současné legislativní definice znásilnění. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS pro spolek Konsent. Jiná data, která z průzkumu vyšla, ale spolek v tiskové zprávě označuje za znepokojivá. 

Spravedlnost většinou zajištěna není, myslí si většina dotázaných

Pouze 33 % Čechů a Češek si myslí, že v ČR je zajištěna spravedlnost a že trestné činy jsou adekvátně trestány. Ženy si to myslí dokonce jen ve 27 %. „Současná definice přispívá k tomu, že většina znásilnění není nahlášena ani prošetřena. Je chybná a znatelně tak komplikuje život obětem znásilnění. Nespadá pod ní až 70 % případů znásilnění, při kterých oběť zamrzne, nebrání se, a proto pachatel nemusí vyvíjet násilí,“ vysvětluje v tiskové zprávě šéfka spolku Johanna Nejedlová. Definici znásilnění založenou na absenci souhlasu má již 15 států Evropy. 

10. dubna 2023 14:24 Čas čtení 1:21 Polovina mužů je ve vztahu šťastná i bez sexu. Co dalšího ukázal průzkum? Polovina mužů je ve vztahu šťastná i bez sexu. Co dalšího ukázal průzkum?

Drtivá většina lidí považuje souhlas za důležitou součást

Celkem 76 % lidí v Česku se nad souhlasem zamýšlí jako nad podstatnou součástí sexu, kterou lze vyjádřit různými způsoby. 39 % dotázaných si myslí, že tento souhlas se vyjádří prostým „ano“. 17 % lidí uvedlo, že pokud je ze situace jasné, že sex chtějí oba, stačí i neverbální souhlas. 

Většina dotázaných si myslí, že sex bez souhlasu by měl být trestný

69 % žen souhlasí, že sex bez souhlasu by měl být trestným činem, a myslí si to i 46 % mužů. Naopak jen 7 % žen a 13 % všech obyvatel Česka je proti. „Neutrálně nebo negativně se k problematice staví hlavně muži, častěji pak ti ve věku 35 až 54 let, případně s nižším vzděláním. Právě v této skupině vidíme častěji i nižší povědomí o skutečných číslech týkajících se počtu i míry nahlašování znásilnění, prostě a jednoduše podhodnocování reality,“ uvádí v tiskové zprávě analytik agentury NMS Vít Pavliš.

„Tohle je zásadní ukazatel. Nejen pro nás, ale hlavně pro politiky a političky, kteří musí tuhle preferenci veřejnosti vzít na vědomí a konečně zajistit nápravu chybné definice znásilnění. V ní totiž podmínka souhlasu stále chybí,“ uvedla v tiskové zprávě Klára Kadár, která má v Konsentu na starost advokátní činnost.

28. března 2023 8:00 Čas čtení 8:12 Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy?

Většina lidí má mylnou představu o tom, kolik případů znásilnění bývá nahlášeno

Jen 9 % lidí v Česku má reálnou představu o tom, jaký podíl případů je nahlášen na policii. Ve skutečnosti je totiž nahlášeno jen 5–10 % znásilnění. Nejčastěji přitom lidé věří, že nahlášena bývá zhruba polovina případů.

Konsent je spolek zabývající se nutností souhlasu a zasazující se o změnu legislativní definice znásilnění. V rámci své činnosti poskytuje psychologickou pomoc, pořádá workshopy, edukuje děti i dospělé a mnoho dalšího. Více o činnosti spolku si můžeš přečíst na jejich webových stránkách

Průzkumu se v ČR zúčastnilo 1361 respondentů. Sběr dat probíhal na reprezentativním vzorku populace 15+ pomocí on-line dotazování v termínu 9.–17. 1. 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse