Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
25. dubna 2023 18:38
Čas čtení 1:27

Tvůj žrout paliva zabíjí. Aktivisté v Brně vypustili pneumatiky u velkých aut

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tvůj žrout paliva zabíjí. Aktivisté v Brně vypustili pneumatiky u velkých aut
Zdroj: Městská policie Brno

Majitelé těchto aut si čin prý nemají brát osobně.

Brněnská městská policie aktuálně řeší stížnosti týkající se vypuštěných pneumatik, které mají na svědomí aktivisté ze skupiny Tyre Extinguishers. Ti vypustili nejméně dvacet pneumatik, nejčastěji v Brně-severu. „Jízda takto velikým autem v městském prostředí má obrovské dopady na všechny ostatní,“píší v prohlášení, které k autům přikládali.

21. dubna 2023 17:40 Čas čtení 1:41 Hnutí Fridays for Future protestovalo proti prodloužení těžby v Bílině Hnutí Fridays for Future protestovalo proti prodloužení těžby v Bílině

SUV ohrožují klima i bezpečnost, píší aktivisté

„Aktuálně víme přibližně o 20 vozidlech s vypuštěnými pneumatikami. Jednotlivá auta nám hlásili sami provozovatelé nebo řidiči, většinu však našli strážníci při kontrole ulic. Nacházeli je prakticky jen v Brně-severu, a to konkrétně v Černých Polích,“uvedl policejní mluvčí Jakub Ghanem.

30. března 2023 18:21 Čas čtení 1:54 „Nepřijde mi normální, že auta zabíjí lidi.“ Byli jsme na protestu Třicítky pro Prahu (Videoreportáž) „Nepřijde mi normální, že auta zabíjí lidi.“ Byli jsme na protestu Třicítky pro Prahu (Videoreportáž)

„V pondělí večer jsme v Brně vypustili pneumatiky čtyřiceti šesti vozů SUV a dalších velkých aut,“potvrdili aktivisté ze skupiny Tyre Extinguishers na Twitteru. Na vozidla navíc umístili leták, ve kterém své kroky detailněji popsali: „Automobilky se nás snaží přesvědčit, že potřebujeme stále větší auta. Nicméně SUV a 4 × 4 jsou katastrofou pro klima. SUV jsou za posledních deset let druhým největším viníkem nárůstu emisí oxidu uhličitého. (...) Jinými slovy jsou horší než celý letecký průmysl.“

Podle aktivistů navíc velká auta neohrožují jen klima. „V roce 2020 tady přejela řidička SUV devatenáctiměsíční holčičku, protože ji ze svého obřího auta neviděla. Na místě byl přitom zákaz vjezdu. Od soudu odešla jen s podmínkou. Centrum města je stále zaplaveno auty. Výstavba oddělených cyklostezek je minimální. Pouhé namalované cyklopruhy jsou nebezpečné, auta v nich běžně stojí ‚na blikačku‘ a městská policie to neřeší,“ píší dále aktivisté.

22. dubna 2023 13:00 Čas čtení 0:09 Velký vesmírný kvíz: Co víš o hvězdách, planetách nebo měsících? Velký vesmírný kvíz: Co víš o hvězdách, planetách nebo měsících?

Majitelé aut ale jejich zápal rozhodně neoceňují. „Kamarád na služebce, jeho žena jela s půlročním dítětem do Brna k doktorovi. Aktivisti jí vypustili pneu a nechali tam letáček. Gratuluji. Doufám, že vás někdy při tomhle hrdinství potkám,“napsal jeden z uživatelů na Twitteru.

Policisté aktuálně případ řeší jako přestupek, to se ale může změnit. „Není možné vyloučit, že se v příštích hodinách prokáže škoda, která by napovídala trestnému činu, nebo jiná závažná okolnost,“ dodal mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse