Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová ČTK
9. května 2023 19:23
Čas čtení 1:17

Ukrajinská aktivistka se před ruskou ambasádou v Praze koupala v rudé barvě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Julia Levková se koupala ve žluto-modrém dětském bazénku s červenou barvou, kterou se potírala a smočila v ní i rty.

Aktivistka z organizace Hlas Ukrajiny Julie Levková se v úterý – u příležitosti ruského Dne vítězství – koupala před ruským velvyslanectvím v Praze v imitaci ukrajinské krve, informuje ČTK. Několikaminutový happening doprovozený zvuky války a sirén z reproduktoru předvedla podle svých slov pouze pro novináře. Protože pro Ukrajince, kteří Hlas Ukrajiny sledují, by performance mohla být traumatizující, dodala.

9. května 2023 11:45 Čas čtení 0:16 Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě

Bráním svět, ve kterém žiju, uvedla aktivistka

Levková uvedla, že performancí nazvanou Rusko je fašistický stát chtěla poukázat na prvky fašismu v ruském režimu, který současně označuje Ukrajince za nacisty. Aktivistka měla při performanci na sobě černé oblečení a na hlavě napodobeninu černého kokošníku, tradiční ruské pokrývky hlavy pro ženy, s písmenem Z, které mimo jiné symbolizuje podporu ruské agrese vůči Ukrajině. Takto oděná se koupala ve žluto-modrém dětském bazénku s červenou barvou, kterou se potírala a smočila v ní i rty.

Happening Julie Levkové před ruskou ambasádou.Happening Julie Levkové před ruskou ambasádou.Happening Julie Levkové před ruskou ambasádou.Happening Julie Levkové před ruskou ambasádou.
Zobrazit galerii
(4)

Postava se podle Levkové nazývá Rašistka, tedy ruská fašistka. Na dotaz, zda označování fašistický stát nepřísluší historikům, odpověděla Levková, že vycházela z amerického historika Timothyho Snydera, který se zaměřuje na dějiny střední a východní Evropy. Snyder označil současné Rusko za fašistické už v květnu loňského roku v komentáři pro americký deník The New York Times. 

„Vnímám intenzivněji hrozbu ze strany Ruska a návratu Sovětského svazu. My jsme odcházeli do České republiky jako do svobodnější země s menším množstvím korupce. Nechci, aby se to České republiky časem dotklo. Bráním svět, ve kterém žiju,“ řekla aktivistka médiím.

Akce proběhla v den, kdy Rusové slaví výročí vítězství nad nacismem. Země slaví o den později než většina zemí Evropy, protože v době, kdy nacistické Německo 8. května podepsalo kapitulaci, bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu již po půlnoci, tedy 9. května.

9. května 2023 16:08 Čas čtení 0:43 Kim Čong-un napsal Putinovi, ocenil jeho „obranu míru proti imperialistům“. Co ruskému prezidentovi ještě vzkázal? Kim Čong-un napsal Putinovi, ocenil jeho „obranu míru proti imperialistům“. Co ruskému prezidentovi ještě vzkázal?

Na Rudém náměstí v Moskvě mezitím Putin za účasti hrstky státníků ze středoasijských zemí, arménského premiéra Nikola Pašinjana a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, dnes znovu obvinil Západ z rozpoutání války a řekl, že je hrdý na ruské vojáky na Ukrajině, na nichž závisí budoucnost ruské státnosti a lidu.

Domů
Sdílet
Diskuse