Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová
12. května 2023 10:58
Čas čtení 0:37

Došlo k dosud největší vesmírné explozi. Mohlo jít o setkání hvězdy s černou dírou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Došlo k dosud největší vesmírné explozi. Mohlo jít o setkání hvězdy s černou dírou
Zdroj: Pixabay/12019/volně k užití / ilustrační obrázek

Astronomům se podařilo zaznamenat dosud největší explozi ve vesmíru. Příčinu zatím neznají, mají však několik teorií. Jedna zahrnuje setkání hvězdy s černou dírou.

Vědci zaznamenali dosud největší vesmírnou explozi. Zatím však neznají její příčinu. Ohnivá koule, která je asi stokrát větší než naše sluneční soustava, začala vybuchovat ve vzdálené galaxii před třemi roky. Informuje o tom TASR díky zprávě agentury AFP.

Jde o největší vesmírnou explozi

Kosmická exploze AT2021lwx je podle astrofyzika Philipa Wisemana největší vesmírnou explozí. Za poslední tři roky vyprodukovala mnohem více energie než záblesk gama BOAT. Wiseman dodal, že k obrovské explozi došlo asi osm miliard světelných let od Země. Je to výrazně větší vzdálenost, než jaká byla zaznamenána u předchozích výbuchů.

Nyní mají vědci několik teorií ohledně toho, co může být příčinou výbuchu. „Museli jsme přijít na způsob, jak to vysvětlit,“komentoval Wiseman. Mohlo jít např. o velkou explodující hvězdu nebo o jev, při kterém se hvězda dostane do těsné blízkosti supermasivní černé díry. Během toho se těleso přiblíží k černé díře a roztříští se. Část díra pohltí a zbytek je roztažený do vířícího disku.

Domů
Sdílet
Diskuse