Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
30. května 2023 11:00
Čas čtení 0:33

Vysvětlujeme za minutu: Co by se stalo, kdyby ze světa zmizely včely?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vysvětlujeme za minutu: Co by se stalo, kdyby ze světa zmizely včely?

Napadlo tě někdy, jak by vypadal svět, ve kterém by neexistovaly včely? Vysvětlíme ti, jaký by to mělo dopad na planetu i společnost.

Představ si situaci, že přijdeš do obchodu, ale regály se zeleninou, ovocem, pečivem a mnoha dalšími produkty zejí prázdnotou. Zní to sice jako sci-fi, ale mohlo by se to stát docela snadno. 

Penny market u nás loni prováděl experiment: v jedné ze svých prodejen na ukázku stáhl z prodeje všechny výrobky, které vznikly díky práci včel. Bylo překvapením, že v obchodě chybělo asi 60 procent všech produktů. Včelí práce totiž přináší mnohem víc než jen med. 

Pro planetu i nás jsou včely nesmírně potřebné, bohužel ale vymírají. Tento jev se označuje zkratkou CCD, která znamená Colony Collapse Disorder a může mít katastrofální dopad nejen na přírodu, ale i na ekonomiku a společnost. 

Pusť si celé reelsko, ve kterém ti Anna Koucká shrne, co všechno by vyhynutí včel znamenalo, proč vlastně vymírají a jak tomu můžeš zabránit. 
Domů
Sdílet
Diskuse