Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
9. června 2023 v 10:03
Čas čtení 0:59

Slovensko zná termín předčasných voleb

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovensko zná termín předčasných voleb
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Volby do Národní rady (NR) SR budou v sobotu 30. září. Termín v pátek vyhlásil předseda parlamentu Boris Kollár (Jsme rodina). Termín předčasných voleb již byl zveřejněn i ve Sbírce zákonů SR, informuje TASR.

Politické strany, hnutí či koalice mají podle zákona podat kandidátní listiny nejpozději 90 dnů přede dnem konání voleb zapisovateli státní komise. Zaplatit musí volební kauci 17 000 eur (cca 400 tisíc korun). Vrátí se těm stranám, které dostanou ve volbách alespoň dvě procenta hlasů.

7. června 2023 v 19:28 Čas čtení 1:31 Co přinese Jan Souček jako nový generální ředitel ČT? Zeptali jsme se mediálního analytika Co přinese Jan Souček jako nový generální ředitel ČT? Zeptali jsme se mediálního analytika

Oficiální volební kampaň začíná dnem uveřejnění rozhodnutí o vyhlášení voleb ve Sbírce zákonů SR. Politické subjekty mohou na kampaň utratit nejvýše tři miliony eur (necelých 71 milionů korun) včetně daně z přidané hodnoty. Do limitu nákladů se kromě financí na kampaň započítávají i náklady vynaložené na propagaci politické strany v době začínající 180 dní přede dnem vyhlášení voleb a také rozdíl mezi cenou daru nebo jiného bezplatného plnění uvedenou ve smlouvě a cenou obvyklou.

Legislativa za volební kampaň označuje jakoukoli činnost politické strany, hnutí, jejich koalice a kandidátů, za kterou se obvykle platí a směřuje k propagaci jejich činnosti, cílů a programu s cílem získání volené funkce. „Rozumí se tím činnost ve prospěch i v neprospěch subjektů,“ upřesňuje slovenský zákon.

7. června 2023 v 12:00 Čas čtení 2:18 „Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany „Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany

Kandidující subjekty musí mít transparentní účet. Volební kampaň končí volebním moratoriem, tedy 48 hodin přede dnem konání voleb. Podobně jako v České republice mohou volit ve slovenských volbách podle zákona občané SR, kteří mají nejpozději v den hlasování alespoň 18 let. V parlamentních volbách se dá volit i ze zahraničí, a to poštou. Je třeba však o to požádat. Lze to udělat dopisem nebo elektronicky. Hlasovat lze v kterémkoli městě či obci na Slovensku, nejen v místě trvalého bydliště. Potřebný je k tomu však hlasovací průkaz.

Domů
Sdílet
Diskuse