Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
27. srpna 2023 14:01
Čas čtení 0:37

Chceš jezdit po Rakousku zadarmo? Stačí si vytetovat jízdenku. Nápad se setkává s úspěchem i kritikou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chceš jezdit po Rakousku zadarmo? Stačí si vytetovat jízdenku. Nápad se setkává s úspěchem i kritikou
Zdroj: Wiki Commons

Rakouská vláda přišla s kontroverzním krokem, díky kterému lidé mohou jezdit po celé zemi rok zadarmo. Stačí si vytetovat „Klimaticket“, tedy název tamní kartičky na veřejnou dopravu.

Rakouská ministryně životního prostředí Leonore Gewessler přišla s nápadem poskytnout každému, kdo si nechá vytetovat název rakouské roční jízdenky nazývané Klimaticket, dopravu po zemi na celý rok zdarma. Tato jízdenka jinak stojí přes 1000 eur (více než 25 tisíc korun). Informovala o tom stanice CNN.

Nápad se stal terčem kritiky 

Podle webu EuroNews tento krok kritizují nejen někteří političtí představitelé. Podle nich tato kampaň podporuje nerozvážné rozhodování mladých lidí v otázce nakládání s vlastním tělem. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by KlimaTicket (@klimaticket)

Stánek, který kampaň promoval na mnoha akcích včetně hudebních festivalů, se ale podle ministryně setkal s úspěchem. Podle organizátorů se do akce prozatím zapojilo šest lidí, kteří si dali logo jízdenky vytetovat a získali tak roční dopravu po Rakousku zadarmo. 

Kromě toho měli účastníci festivalů, na nichž byl stánek přítomný, možnost nechat si zadarmo vytetovat tetování s motivy veřejné dopravy, udržitelnosti nebo klimatické změny. Toho využilo na každém festivalu kolem deseti lidí. 

Anketa:
Nechal*a by sis udělat tetování za roční jízdenku zdarma?
Jasně!
V žádném případě.
Možná.
Jasně!
18 %
V žádném případě.
77 %
Možná.
5 %
Domů
Sdílet
Diskuse