Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. září 2023 10:09
Čas čtení 0:53

Blbá nálada v Česku. Většina lidí se bojí budoucnosti, ukázal průzkum

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Blbá nálada v Česku. Většina lidí se bojí budoucnosti, ukázal průzkum
Zdroj: Freepik/volně k použití

S nejistotou nebo s obavami vidí nadcházející budoucnost celých 62 procent Čechů a Češek. Ke špatné náladě u většiny veřejnosti mohou dle finančního poradce Ondřeje Hatlapatky přispívat vládní kroky.

Konkrétně 36 procent lidí hledí na nadcházejících 12 měsíců s obavami, dalších 26 procent s nejistotou. Naději na následující rok vidí 38 procent. Vyplývá to z průzkumu, který pro CNN Prima News opatřila agentura STEM.

23. září 2023 17:45 Čas čtení 0:39 Žebříček: Toto je 10 nejhorších aerolinek na světě. Jsou mezi nimi i oblíbené společnosti Žebříček: Toto je 10 nejhorších aerolinek na světě. Jsou mezi nimi i oblíbené společnosti

Ohledně financí jsou lidé optimističtější

„Kdyby žil ještě Václav Havel, tak by řekl, že je tady blbá nálada. Společnost je nejistá, je naštvaná,“ uvedl pro CNN Prima News ředitel STEM a sociolog Martin Buchtík. Podle něj celkovou situaci v Česku vnímá negativně 56 procent Čechů a Češek, což je více než třeba v roce 2012 nebo 2013. Na druhou stranu jde o optimističtější nárůst v porovnání s květnem loňského roku, kdy nejistotu a obavy vyjádřilo hned 85 procent dotázaných.

Petr Fiala
Zdroj: Občanská demokratická strana

Proč má české obyvatelstvo „blbou náladu“? Podle finančního poradce Ondřeje Hatlapatky k tomu mohou výraznou měrou přispívat kroky vlády, zejména nepříliš dobře přijatý konsolidační balíček. „Dělají se kroky, o kterých samozřejmě všichni věděli, že musí být a že budou extrémně nepopulární. Tady není možná problémem to, že se nebude přidávat, nebo že se dokonce někde bude ubírat. Problém je ten, že lidé absolutně nevědí, co očekávat,“ řekl Hatlapatka Primě.

11. května 2023 12:13 Čas čtení 2:57 Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno) Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)

O něco lépe ve výzkumu STEM dopadla otázka ohledně finanční situace v domácnostech. Celkem 30 procent dotázaných si myslí, že se v následujících měsících zhorší jejich finanční situace. V březnu a květnu letošního roku takto odpovědělo 41 procent respondentů a respondentek.

Domů
Sdílet
Diskuse