Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
12. října 2023 v 16:00
Čas čtení 0:50

Bojíš se, že umřeš v zapomnění? Praha 3 uctí památku mrtvých, o které se nikdo nepřihlásil. Obřadu se můžeš zúčastnit na Olšanech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Bojíš se, že umřeš v zapomnění? Praha 3 uctí památku mrtvých, o které se nikdo nepřihlásil. Obřadu se můžeš zúčastnit na Olšanech
Zdroj: Praha 3

Na pražských Olšanských hřbitovech se v pátek uskuteční pohřeb těch, kterým na sklonku života nezbyli žádní příbuzní ani blízcí. Jedná se o lidi, kteří zemřeli na území městské části Praha 3, a tamní radnice zve k účasti na akci širokou veřejnost.

Před rokem radnice Prahy 3 zřídila na největším pražském hřbitově obecní hrobku, která slouží k důstojnému pochování osob bez příbuzných. Náhrobní kámen je opatřen QR kódem, pod kterým se skrývá jmenný seznam pohřbených. Díky tomu se mohou kolemjdoucí seznámit s tím, kdo je na místě pochován.

Pietní akt za účasti církevních představitelů se na Olšanských hřbitovech uskuteční již potřetí. V obecní hrobce bylo doposud pochováno 21 lidí, kteří zemřeli na území Prahy 3 a kteří nemají nikoho, kdo by je pochoval. V pátek k nim přibude dalších pět osob. 

11. října 2023 v 12:02 Čas čtení 1:05 Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše Vědecký tým z Česka pomohl rozluštit tajemnou pravěkou kletbu. Podívej se, co se v ní píše

Obřad začíná v 10 hodin a potrvá zhruba třicet minut. Akce bude veřejně přístupná a radnice k účasti vyzvala veřejnost na svém Facebooku. „Zákon stanovuje, že pokud se k zemřelému do 96 hodin od oznámení jeho úmrtí nikdo nepřihlásí, přechází povinnost uložení pozůstatků na obec, kde dotyčný zemřel, potažmo kde bylo nalezeno jeho tělo,“ uvedl pro Refresher tiskový mluvčí MČ Praha 3 Jiří Hannich. 

Příbuzní se stále mohou přihlásit

Podle Hannicha se může v budoucnu stát, že se k zemřelým někdo z blízkých přihlásí. „Jestliže nastane taková situace, přípravu pohřbu zastavíme a pozůstatky předáme rodině zemřelého, která pouze uhradí vzniklé náklady,“ doplnil. 

Obecní náklady zahrnují všechny potřebné úkony, včetně přechodného uložení těla, zpopelnění, přechodného uložení popela, samotného pohřbu s obřadem či správy obecní hrobky.

Domů
Sdílet
Diskuse