Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Radim Šlechta
4. prosince 2023 13:46
Čas čtení 1:36

Útočníci v Českých Budějovicích zbili muže jen proto, že měl duhovou vlajku kolem krku. Skončil v nemocnici

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Útočníci v Českých Budějovicích zbili muže jen proto, že měl duhovou vlajku kolem krku. Skončil v nemocnici
Zdroj: Adriána Ingeli

Případem se zabývá policie, veřejnost apeluje na změnu legislativy.

Skupina útočníků v Českých Budějovicích v sobotu napadla muže, který utrpěl zranění a byl převezen do místní nemocnice. Policie o tom informuje na svých stránkách. Jihočeská platforma BUDQueer uvedla, že k útoku došlo, protože měl muž duhovou vlajku okolo krku. Volá proto po změně legislativy a dalších politických krocích.

„V pátek byl napaden náš kamarád, který šel vyzvednout své přátele v centru Českých Budějovic. Důvod? Duhová vlajka, kterou měl uvázanou kolem krku. Byl v tu chvíli sám a vyhlídli si ho tři muži, kteří ho zasypali nejen nadávkami, ale došlo bohužel i na rány...“ uvádí BUDQueer na instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený BUDQueer (@budqueer)

Platforma upozorňuje na fakt, že se místní queer lidé necítí bezpečně, což byl také jeden z důvodů založení organizace. „Předsudečné násilí je v Česku problém, který je neustále podceňován a nedostatečně řešen. Nebudeme mlčet, nebudeme se schovávat. Nechceme se bát chodit po ulicích. Je potřeba tento problém řešit,“ upozorňuje BUDQueer.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Podle platformy je momentálně řada na politicích a političkách, aby učinili potřebné kroky. To, že queer lidi poslanecká sněmovna „staví na druhou kolej“, podle jejího vyjádření podporuje stigmatizaci a nenávist v ulicích.

Je třeba změna legislativy

K incidentu se na sociální síti X vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Upozornil, že napadení člověka na základě sexuální orientace, barvy pleti, politického vyznání, věku, pohlaví nebo jazyka považuje za odsouzeníhodné.

„Hnutí STAN i já osobně podporujeme takovou změnu trestního zákoníku, která by tresty za tyhle útoky zpřísnila,“ píše Rakušan.

Současná legislativa je nedostatečná i podle právničky Kláry Kalibové z organizace In Iustitia. Kalibová ve vyjádření pro Deník N upozornila, že politici a političky již rok váhají s přijetím a narovnáním právní ochrany před předsudečným násilím. Podle statistik In Iustitia počet podobných útoků proti LGBTQ+ lidem přibývá. Minulý rok jich evidovala devadesát – nejvíce od začátku měření v roce 2011.

V případě, že se chceš přidat k apelu za změnu legislativy, můžeš svým podpisem přispět do otevřené výzvy Společně proti nenávisti. Více informacích najdeš na těchto stránkách.

Policie se v souvislosti se sobotním útokem obrací na případné svědky*svědkyně, kteří mohli napadení vidět, aby kontaktovali policii na telefonním čísle 974 226 700, případně na lince 158.

Domů
Sdílet
Diskuse