Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
7. ledna 2024 v 10:57
Čas čtení 0:49

Na Vysočině někdo otrávil zakázaným jedem dravce. Ptáci umírali v příšerných bolestech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na Vysočině někdo otrávil zakázaným jedem dravce. Ptáci umírali v příšerných bolestech
Zdroj: Wikimedia Commons / Jörg Hempel / volně k užití

Velmi smutný pohled se naskytl ochráncům zvířat, kteří v minulých dnech na Vysočině narazili na dva otrávené orly mořské a jednu káni lesní.

Zatímco káně a jeden z orlů byli již pod smrti, druhý orel bojuje v záchranné stanici o život. Psovodka České ornitologické společnosti nyní ohledává místo nálezu s cílem najít další návnady či otrávené ptáky, informuje server Novinky.cz.

Jeden z orlů byl nalezen myslivcem nedaleko obce Osová Bítýška. Nález druhého orla oznámil přibližně ve stejnou dobu pracovník CHKO Žďárské vrchy Petr Mückstein, který na zvíře narazil u obce Benátky u Ždírce nad Doubravou. „Tento orel byl v čase nálezu ještě živý. Telefonicky jsem dávala instrukce, jak postupovat a pokusit se orla zachránit. Převezli ho do záchranné stanice, kde se mu pokoušejí zachránit život,“ uvedla psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká.

Mimořádně krutá smrt

Případ již vyšetřují policisté. Za otravou ptáků zřejmě stojí jed karbofuran, který ochromuje nervovou soustavu zvířete. Ptáci tak umírají za plného vědomí v bolestech a křečích, přičemž nemohou dýchat, roztahují křídla a zatínají pařáty. Karbofuran, který se dříve používal v zemědělství, byl v Evropské unii zakázán v roce 2008.

Domů
Sdílet
Diskuse