Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
21. ledna 2024 16:22
Čas čtení 0:43

Martínek se letí léčit do Francie. Lidé mu darovali 150 milionů, čeká jej důležitý zákrok

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Martínek se letí léčit do Francie. Lidé mu darovali 150 milionů, čeká jej důležitý zákrok
Zdroj: Donio

Dvouletý Martínek, který trpí vzácným onemocněním, odletěl na léčbu do Francie. Chlapci, jehož příběh se minulý rok začal šířit médii, bude konečně poskytnuta vhodná péče.

V následujících dnech mu lékaři z nemocnice v Montpellier provedou zákrok a dostane lék Upstaza, který by mu měl vrátit prakticky plné zdraví. Termín operace se zatím upřesňuje. Počítá se s přelomem ledna a února. Po zákroku má Martínek zůstat ještě dva týdny v nemocnici na pozorování.

Martínek, donio
Zdroj: Donio

Zákroku budou předcházet předoperační vyšetření a další potřebné procedury. Účastnit se ho budou i lékaři z Česka. „Efekt samotné léčby bývá patrný do měsíce po zákroku, kdy se zpravidla upravují nebo přímo vysazují uměle podávané aktivátory dopaminu (tzv. symptomatická léčba). Genová terapie je unikátní v tom, že dokáže ‚opravit‘ poškozený gen tak, aby zase fungoval správně,“ píše otec Martínka Tomáš Zatloukal na stránce Donio

Lidé do sbírky na jeho léčbu poslali přes 150 milionů korun. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna ji zaplatit odmítla. 

„Jen díky vaší lásce, štědrosti a pomoci můžeme cítit v srdci místo zoufalství a beznaděje jen lásku, pokoru a hlubokou vděčnost,“ dodává otec Martínka. „Přejeme si dobrý konec i pro další potřebné děti, a proto po návratu z Francie veřejnosti sdělíme, jakým způsobem budou přebytečné finance ze sbírky přerozděleny dále, jak jsme slíbili,“ doplnil.

Domů
Sdílet
Diskuse