Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
27. března 2024 15:49
Čas čtení 1:02

Vláda rozšířila národní sankční seznam. „Zasáhli jsme proruskou síť,“ řekl Fiala

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda rozšířila národní sankční seznam. „Zasáhli jsme proruskou síť,“ řekl Fiala
Zdroj: Úřad vlády ČR

Na návrh ministra zahraničních věcí Jana Lipavského ve středu vláda schválila další zápis na národní sankční seznam. Jde o jednu právnickou a dvě fyzické osoby.

„Zasáhli jsme proruskou síť, která se v naší zemi pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a EU. Činnost této skupiny sahá za hranice Česka, působila i v Evropském parlamentu,“ uvedl premiér Petr Fiala a dodal, že Ruská federace se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

27. března 2024 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Na sankční seznam přibyly hned tři subjekty, a to na základě informací získaných Bezpečnostní informační službou (BIS). „Podařilo se nám odhalit a zmapovat aktivity vlivové sítě financované z Ruska a působící na území České republiky. Akce BIS odhalila, jakým způsobem Rusko vlivově působí na území států Evropské unie a jak se snaží ovlivňovat politické procesy v našich zemích,“ napsala BIS.

První zapsanou osobou je podle ministerstva zahraničí Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, který z Ruské federace na území Česka provozuje ruskou vlivovou operaci. Cílem této operace je narušovat územní celistvost, suverenitu a svobodu Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že tato činnost je postižitelná podle sankčního zákona, rozhodla vláda o zápisu této osoby na vnitrostátní sankční seznam.

27. března 2024 10:30 Čas čtení 0:37 Do Česka vtrhne silný vítr. Výstraha platí v těchto regionech Do Česka vtrhne silný vítr. Výstraha platí v těchto regionech

„Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk ke svým aktivitám využívá firmu Voice of Europe, s. r. o., a fyzickou osobu jménem Artem Pavlovich Marchevskyj, což jsou zároveň další dva sankční zápisy. Toto rozhodnutí je v zájmu bezpečnosti Česka, stejně jako přispívá k ochraně demokratičnosti nadcházejících voleb do Evropského parlamentu,“ doplnil resort v tiskové zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse