Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
30. března 2024 17:33
Čas čtení 0:48

Teplotní rekordy v Česku: Stanice dnes naměřily extrémní hodnoty, bylo teplo skoro jako v létě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Teplotní rekordy v Česku: Stanice dnes naměřily extrémní hodnoty, bylo teplo skoro jako v létě
Zdroj: Unsplash/Jeremy Zero/volně k užití

V Česku během soboty padaly další teplotní rekordy. Nejvyšší teplota byla naměřena v Plzni, kde bylo přes 24 stupňů.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval, že během soboty byl zaznamenán rekord na necelých 28 procentech stanic, které měří více než 30 let. Na několika z nich teploty atakovaly 24 stupňů. Na dvou stanicích, ve Staňkově a v Broumově, byl dokonce překonán i dosavadní březnový rekord, píší meteorologové na síti X.

30. března 2024 16:00 Čas čtení 0:50 MAPA: Saharský prach do Česka přinesl i nebezpečné částice. Podívej se, kde je situace nejhorší MAPA: Saharský prach do Česka přinesl i nebezpečné částice. Podívej se, kde je situace nejhorší

Teplotní rekordy by za běžných okolností v sobotu padly na většině stanic. Kvůli saharskému prachu, který se do Česka dostal, ale byly teploty o dva až čtyři stupně nižší, než se původně očekávalo.

Prach s sebou navíc přinesl i částice, které mohou být zdraví nebezpečné. Tato mapa ti ukáže, které části Česka na tom jsou nejhůře.

„I když jsou takto vysoké teploty pro většinu lidí subjektivně příjemné, je nutno zdůraznit, že se jedná o extrémní hodnoty naprosto netypické pro konec března. Ty odpovídají trendu častějších extrémů spojených s klimatickou změnou,“ dodávají meteorologové.

Domů
Sdílet
Diskuse