Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
31. března 2024 16:00
Čas čtení 1:00

Cena kakaa láme rekordy. Analytik vysvětluje důvody a naznačuje, jak to bude dál

Kategorie:
Uložit Uložené
Cena kakaa láme rekordy. Analytik vysvětluje důvody a naznačuje, jak to bude dál
Zdroj: Unsplash/Eduardo Soares/volně k užití

Výrobci kakaa již musí sáhnout do svých zásob. Světové zásoby jsou výrazně nízké a při současné světové poptávce by vystačily pouze na 108 dní.

Marek Nemky, analytik finančních trhů společnosti XTB, vysvětluje, co stojí za rostoucí cenou kakaa. Podle něj za to může kombinace relativně silné poptávky s prudkým poklesem produkce.

Výrobci již sahají po svých zásobách

„Navíc jsme již téměř tři roky v deficitu na trhu s kakaem. To znamená, že poptávka a spotřeba čokolády převyšují objem výroby. Výrobci proto musí zasahovat do svých zásob, které již postupně začínají docházet. Světové zásoby jsou výrazně nízké a při současné světové poptávce by vystačily pouze na 108 dní. A aby toho nebylo málo, EU zavedla na tomto trhu novou regulaci, která bude platit od roku 2025. Zakáže obchodování EU s komoditami, které byly vypěstovány na odlesněné půdě nebo při jejichž výrobě byla použita dětská práce. Většina produkovaného kakaa splňuje obě tyto podmínky,“ vysvětlil.


Poznamenal, že normalizace na trhu s kakaem se v tomto ani příštím roce zatím neočekává, protože produkce se nemůže meziročně zvýšit natolik, aby pokryla celý trh i s deficitem. Kakaovníkům trvá až pět let, než dorostou do velikosti schopné produkovat plody, takže zvýšené ceny bude nutné akceptovat.

Jak se budou vyvíjet ceny kakaa v blízké budoucnosti?

„Ceny na burze jsou v současné době poměrně vysoké a jsou taženy nejen výrobci, ale také spekulanty, kteří vstupují na trh. Situaci bych neviděl příliš pozitivně, protože poptávka je i při současných cenách stále poměrně stabilní. V letošní sezóně se očekává pouze pětiprocentní pokles poptávky, což nestačí na to, aby došlo k výraznému poklesu cen. V dlouhodobějším horizontu je proto třeba očekávat vyšší ceny kakaa a čokolády,“ dodal analytik.

kakaove boby
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová
Domů
Sdílet
Diskuse