Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
MATURITA 2024: Didaktické testy se blíží. Shrnujeme vše podstatné, co je třeba vědět

Jak vypadá test z matematiky?

Test obsahuje různé typy úloh uzavřených (žák vybírá správné řešení z nabízených alternativ), úlohy úzce otevřené (hodnocena je odpověď, kterou žák samostatně tvoří, tj. numerický výsledek, odvozený vztah, geometrická konstrukce apod.) a také několik široce otevřených úloh. K výsledku je třeba se dopočítat naprosto stejným způsobem, do záznamového archu však u těchto úloh uvede i postup řešení, který je také předmětem hodnocení. Za samotný výsledek bez postupu řešení nejsou žádné body.

Za správná řešení všech úloh v testu lze získat celkem 50 bodů, pro úspěšné složení zkoušky je potřeba získat alespoň 17 bodů. Na zkoušku je vyhrazeno 135 minut, výjimku má opět žactvo s uzpůsobenými podmínkami. 

test, matematika, škola
Zdroj: Freepik/stockking/volně k užití

Povolené jsou Matematické, fyzikální a chemické tabulky a vzorce pro střední školy, které nesmí obsahovat příklady řešení či vysvětlení vzorců, rýsovací potřeby (tužka, guma, pravítko, trojúhelník s ryskou, úhloměr a kružítko) a kalkulačka bez grafického režimu, řešení rovnic a úprav algebraických výrazů.

Jak vypadá test z cizích jazyků?

Didaktický test je tvořen subtesty: poslech s porozuměním, čtení s porozuměním a jazyková kompetence.

V rámci všech pěti cizích jazyků má didaktický test stejnou strukturu, stejný počet dílčích částí (10) i stejný počet úloh (64). Obsahuje různé typy uzavřených úloh (úlohy multiple choice s výběrem 3–4 alternativ, úlohy dichotomické a úlohy přiřazovací). V testu je také zařazeno 13 otevřených úloh se stručnou odpovědí (8 úloh ve 3. části, 5 úloh v 10. části).

Maximálně lze v testu získat 100 bodů. Pro úspěšné složení zkoušky je potřeba získat alespoň 44 bodů.

Zkouška z cizího jazyka trvá celkem 110 minut – poslechová část trvá 40 minut, na část ověřující čtení a jazykové vědomosti a dovednosti (v testovém sešitě je uvedena jako část „čtení a jazyková kompetence“) je vyhrazeno 70 minut.

Během zkoušky je povoleno používat pouze psací potřeby. Není možné používat překladové slovníky či jiné podobné publikace.

Kdy se dozvím výsledek?

Výsledky didaktických testů budou předány ředitelům a ředitelkám škol do 15. května 2024 formou protokolu o výsledcích didaktických testů. Nejpozději následující pracovní den ředitelé škol předají výsledky žákům a žákyním.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse