Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
16. května 2024 v 7:15
Čas čtení 1:04

Kouření, domácí mazlíčci i návštěvy. Podívej se, co ti majitel*ka bytu nesmí zakázat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kouření, domácí mazlíčci i návštěvy. Podívej se, co ti majitel*ka bytu nesmí zakázat
Zdroj: senivpetro / Freepik / volně k použití

Bytová krize se v Česku prohlubuje. Nedostatku bytů často využívají sami pronajímatelé, kteří se do nájemních smluv snaží zařadit různé sobě výhodné podmínky. Občanský zákoník však stojí na straně nájemců a některé z podmínek výslovně zakazuje.

Návštěvy v bytě

Pronajímatelé nesmí zakazovat návštěvy. V případě, že nájemní smlouva tento bod obsahuje, je takové ustanovení neplatné. Souhlas pronajímatele nebo pronajímatelky je nutný pouze v případě, že v bytě začne bydlet další osoba. 

Kouření

V pronajímaném bytě není možné ze strany majitele či majitelky zakázat kouření. Požadavek na omezení kouření je možný pouze v případě, pokud kouř vycházející z bytu obtěžuje ostatní sousedy a sousedky. Ti pak mohou po nájemníkovi*nájemnici požadovat, aby se zdržel*a např. kouření na balkóně. 

Domácí mazlíčci 

Přestože se v inzerátech často objevuje požadavek na absenci domácích mazlíčků, majitel*ka bytu nemá právo jejich chov zakázat, pokud to jemu nebo dalším lidem v domě nepůsobí nepřiměřené obtíže. Pronajímatel*ka má však právo požadovat zvýšené nájemné, které zahrnuje náklady spojené s chovem zvířat. Pokud majitel*ka preferuje nájemníky bez domácích mazlíčků, může to při jejich výběru zohlednit. 

kočka, pes
Zdroj: Unsplash/Tran Mau Tri Tam ✪/volně k užití

Podnájem

Pokud má nájemce či nájemkyně v bytě zřízeno trvalé bydliště, může část bytu klidně pronajmout třetí osobě, a to i bez souhlasu pronajímatele/pronajímatelky. Takovou skutečnost je však nutné vždy nahlásit. Svolení majitele*majitelky k podnájmu je nutné v případě, pokud daná osoba v bytě s podnájemníky trvale nebydlí.

Podnikání v bytě

Majitel*ka bytu nemůže nájemníkovi či nájemnici zakázat, aby v pronajatém bytě podnikal*a v případě, že tato činnost nebude pro pronajatý byt znamenat zvýšené zatížení. Nájemníci tak v bytech mohou vykonávat kancelářské či jiné práce, které svojí povahou nezatěžují dům ani další obyvatelstvo domu.

home office, práca, počítač,
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich/volně k užití

Prohlídky bytu

Majitel*ka také může vykonávat pravidelné prohlídky bytů, nesmí tak však činit příliš často a narušovat tím soukromí. Tři měsíce před koncem nájemní smlouvy mají nájemníci také povinnost zpřístupnit byt k prohlídkám jiných zájemců o bydlení. 

Domů
Sdílet
Diskuse