Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Anna Vondráková
23. května 2024 8:43
Čas čtení 1:09

Studentské volby 2024: Mezi mladými vítězí koalice SPOLU

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studentské volby 2024: Mezi mladými vítězí koalice SPOLU
Zdroj: JSNS/ Jakub Šebek/volně k užití

Platný hlas na konci května odevzdalo 22 880 studentů a studentek.

Do projektu, který pořádá program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, se zapojilo 297 škol. Volby „nanečisto“ mají středoškolákům a středoškolačkám představit základní demokratické principy a vést k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů. Konaly se již po patnácté.

22. května 2024 16:30 Čas čtení 1:33 Hledáš vybavení do bytu, ale nechce se ti utrácet? Stát prodává nábytek za pakatel Hledáš vybavení do bytu, ale nechce se ti utrácet? Stát prodává nábytek za pakatel

Studující by do Evropského parlamentu nejraději poslali koalici SPOLU se ziskem lehce nad 15 procent. Těsně za ní se pak drží další koalice, a to Přísaha a Motoristé se 14,2 procenta. Na třetím místě skončila Česká pirátská strana, podporu jí vyjádřilo přes 11,6 procenta studentstva.

„Vítězství SPOLU odpovídá politickým preferencím mladých lidí z průzkumu postojů středoškoláků realizovaného JSNS na konci roku 2023,“ uvedl Karel Strachota, ředitel Jednoho světa na školách. Překvapením bylo spíše obsazení druhé příčky. „Zřejmě je zaujal styl, jakým vystupuje Filip Turek, a jeho masivní přítomnost v prostředí sociálních sítí. Některým studentům budou blízká i jím nabízená jednoduchá řešení, bez ohledu na to, jsou-li reálná, a také jeho vymezování se vůči systému,“ upozornil Strachota.

volby, studenti
Zdroj: JSNS/ Jakub Šebek

Nad pětiprocentní hranici se poté dostali i Starostové a osobnosti pro Evropu, ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY (zastavíme drahotu a válku), LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI a ANO 2011. „Nejsilnější opoziční strana ANO ve studentských volbách dlouhodobě nedosahuje dobrých výsledků. Platí to i pro volby letošní,“ dodal Strachota.

22. května 2024 14:55 Čas čtení 1:07 Samosběr jahod vol. 2: Koukni, kde už zahájili sezonu a kolik zaplatíš Samosběr jahod vol. 2: Koukni, kde už zahájili sezonu a kolik zaplatíš

Ve výsledcích jsou zároveň velmi patrné rozdíly mezi regiony i typem škol. Vítězná koalice SPOLU bodovala především v Praze (22,5 procenta) a na gymnáziích (21,88 procenta), na učilištích však dosáhla jen těsně nad čtyři procenta. Naopak strana Přísaha a Motoristé tyto studenty oslovila a získala zde více než 19 procent, v hlavním městě se ale vyhoupla jen na 10,8 procenta.

Volit mohli všichni studenti starší 15 let ze zapojených škol. V simulovaných volebních místnostech poté nechyběly hlasovací lístky, urny ani plenty. Zpracování výsledků měla na starost agentura Kantar.

Domů
Sdílet
Diskuse