Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
4. června 2024 v 16:40
Čas čtení 0:56

Kasárna Karlín zavírají. Důvodem je prý nezákonné využití prostor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kasárna Karlín zavírají. Důvodem je prý nezákonné využití prostor
Zdroj: Instagram / Kasárna Karlín

Stavební úřad Prahy 8 zakázal činnost kulturně-společenskému centru Kasárna Karlín v Praze 8. Důvodem je, že podle úřadu nezákonně využívalo vnitřní prostory, které nejsou zkolaudovány ani stavebně určeny k provozování centra.

ČTK to dnes potvrdil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Organizátoři v kasárnech pořádali promítání filmů, koncerty a v provozu měli i bar, kavárnu nebo saunu. Vlastníkem budovy je od letošního ledna hlavní město, které ji vyměnilo v rámci směny majetku se státem. Letos v dubnu město rozhodlo, že si nechá udělat analýzu dalšího rozvoje památkově chráněných kasáren.

4. června 2024 v 16:18 Čas čtení 0:42 Tom Cruise zrušil letní olympiádu. Akorát že vůbec Tom Cruise zrušil letní olympiádu. Akorát že vůbec

„Stavební úřad v loňském roce provedl kontrolu prostor a následně opakovaně vyzval provozovatele, aby odstranil závady, které opakovaná šetření zjistila. Vnitřní prostory, kde centrum sídlí, nejsou stavebně uzpůsobeny takovému provozu, nejsou ani zkolaudovány a prostor také není v dobrém stavu a hrozí nebezpečí,“ řekl Šalek.

Kulturně-společenské centrum pod názvem Kasárna Karlín se poprvé otevřelo veřejnosti v červnu 2017. Na nádvoří budovy organizátoři vybudovali letní kino, pořádají zde koncerty a lidé si mohou dát občerstvení v některém z barů či kavárně. Spolek vybudoval také saunu nebo hřiště na plážový volejbal.

4. června 2024 v 12:42 Čas čtení 0:50 Nejlepší střelec extraligy odchází do NHL. Bude hrát za Detroit Nejlepší střelec extraligy odchází do NHL. Bude hrát za Detroit

Vedení Prahy letos v lednu rozhodlo, že si nechá zpracovat analýzu budoucího využití kasáren. Dokument zpracuje městská organizace Pražská developerská společnost (PDS) a navrhne, co by v prostoru mohlo být. Podle dřívějších vyjádření představitelů města by památka mohla být využívána pro vzdělávací a společenské aktivity. Vzniknout by mohlo i bydlení pro studenty.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.

Domů
Sdílet
Diskuse